În timpul zilei, activitatea mentală determină celulele creierului să elibereze proteinele beta-amiloide, care sunt, în esenţă, deşeuri secundare. Somnul curăţă creierul uman de aceste toxine, iar creşterea nivelului acestor proteine este considerată un semn al bolii Alzheimer, un studiu recent scoţând la iveală faptul că este suficientă o singură noapte cu somn de o calitate proastă pentru ca beta amiloidele să se acumuleze în creier.
Unul dintre cele mai importante lucruri care se întâmplă atunci când dormim noaptea este un proces de curăţare: somnul ajută la îndepărtarea toxinelor din creierul uman. Oamenii de ştiinţă au descoperit recent că chiar şi o noapte de deprivare de somn cauzează acumularea unui fel de proteină care este cunoscuta pentru a forma placă ce înconjoară celulele nervoase o care este asociată cu boala Alzheimer.
Un nou studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences a demonstrat acest efect în creierul uman pentru prima data. Rezultatele indică cât de gravă este privarea cronică de somn, în timp. În timp ce cercetătorii nu cunosc cauza exactă a bolii Alzheimer, ei au descoperit că în creierul persoanelor cu Alzheimer se găsesc, în general, concentraţii mai mari de proteine beta-amiloide. Proteinele alcătuiesc o placă asociată cu boala şi se presupune că interferează cu semnalizarea între celulele creierului.
În acest studiu proteinele beta-amiloide au fost descoperite la subiecţii care au fost privaţi de somn, indiferent dacă aveau o variantă a unei gene asociate cu un risc mai mare de Alzheimer. Asta indică faptul că o lipsă de somn ar putea juca un rol independent de riscul genetic.
Cercetătorii din studiul recent au testat 20 de subiecţi sănătoşi (10 femei şi 10 bărbaţi cu vârste cuprinse între 22 şi 72 de ani) după o odihnă bună şi după o noapte de lipsă de somn. Ei au folosit o tehnică numită tomografie cu emisie de pozitroni (PET), care este capabilă să măsoare acumularea de beta-amiloide în creier.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că chiar şi o noapte de somn de calitate proastă a fost suficientă pentru a provoca colectarea beta-amiloidelor în unele părţi ale creierului, asociate cu boala Alzheimer. Acest lucru s-a întâmplat la toţi subiecţii, indiferent de vârstă sau sex.
În timp ce numărul participanţilor la acest studiu a fost foarte mic, rezultatele au fost suficiente pentru a demonstra un efect biologic. Oamenii de ştiinţă au prezentat anterior un efect similar la şoareci, dar pana acum nu a fost observat într-un creier uman real.