ALBASAT
Nisporeni Societate

Creațiile lui Mihai Eminescu au fost recitate de elevii din Nisporeni

Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Biblioteca Publică Raională  Nisporeni în colaborare cu instituţiile de învăţământ au organizat o serie de activități dedicate marelui poet. Elevii din cadrul mai multor şcoli au învăţat cele mai frumoase versuri şi le-au recitat expresiv pentru a scoate în evidenţă trăirile poetului.
 “Şi prin vuietul de valuri
Prin mişcarea-naltei ierbi
Eu te fac să auzi în taină
Mersul cârdului de cerbi.”
De asemenea, în semn de omagiu şi elogiu adus luceafărului poeziei românești, au fost prezentate discursuri, o revistă bibliografică pe opera poetului, o expoziţie  de publicaţii, dar şi un medalion literar-muzical.

Toţi cei prezenţi la acţiunea culturală şi-au alinat sufletele cu melodii pe versurile lui Mihai Eminescu.
Elevii susţin că au crescut cu versurile lui Eminescu, iar odată memorate le vor rămîne în memorie pe întreg restul vieții.
 MARIA MARIAN, ELEVA CLASEI A 7-A, GIMNAZIUL “ŞTEFAN CEL MARE”:  “Mihai Eminescu este luceafărul poeziei şi al întregului neam românesc şi este unul dintre cei mai vestiţi poeţi. El este pentru mine cel mai de preţ scriitor, care are nişte poezii foarte frumoase şi ne transmite nişte emoţii de nedescris.” 
Cea mai marcantă poezie pentru mine este “Luceafărul”, pentru că transmite foarte multe emoţii şi are o expresivitate anume şi mă regăsesc în unele versuri ale poeziei.”
AURELIA LUCHIAN, ELEVA CLASEI A 7-A “B”, GIMNAZIUL “ŞTEFAN CEL MARE”: “Am descoperit că după ce a decedat el, rudele şi prietenii au găsit în buzunarul său o poezie, care demonstrează că el avea inteligenţa la acel moment, pe sfârşitul vieţii.  Mihai Eminescu este cel mai vestit poet al neamului românesc.”
Dascălii sunt cei care au grijă ca elevii să meargă pe urmele lui Mihai Eminescu. Aceştia au declarat că opera marelui poet este studiată în școală pe larg.
 ELENA DOBZEU, PROFESOARĂ DE LIMBĂ ŞI LITERATURĂ ROMÂNĂ: “Este poetul neamului, o ţară întreagă e ţara lui Eminescu. Menirea lui pe pământ este de a scrie şi de a ne lăsa o capodoperă şi ar fi păcat ca noi, profesorii de limbă şi literatură română să nu deseminăm, să nu propagăm în rândurile copiilor cartea lui Eminescu. “
 Pentru că a cultivat în sufletele  generaţiilor  întregi dragostea pentru creaţiile eminesciene, Elena Dobzeu s-a învrednicit acum două decenii cu medalia Mihai Eminescu.
 ELENA DOBZEU, PROFESOARĂ DE LIMBĂ ŞI LITERATURA ROMÂNĂ:  “Medalia Eminescu în 1999, la Preşedinţie am avut onoarea, preşedintele era dl Lucinschi, la propunerea Ministerului Învăţământului  am primit medalia. Într-adevăr sunt posesoarea medaliei Mihai Eminescu şi sunt mândră.” 
Directorul bibliotecii publice din Nisporeni, Elizaveta Tîmbur, spune că instituţia pune la dispoziţia fiecărui doritor creaţiile marelui poet.
 ELIZAVETA TÎMBUR, DIRECTORUL BIBLIOTECII PUBLICE RAIONALE NISPORENI:  “La această activitate au participat elevi, profesori, bibliotecari şi intelectuali din oraşul Nisporeni, în jur de 70 de persoane. A fost organizat un recital de poezii şi cântece pe versurile lui Mihai Eminescu.  Mai mult am colaborat cu profesorii, cu diriginţii claselor. La noi deja este o  tradiţie, organizăm la 15 ianuarie activitate şi la 15 iunie.”
Prestația elevilor a demonstrat încă o dată că  opera marelui  poet este actuală. Aceştia au fost recompensaţi cu diplome.
Mihai Eminescu a debutat la 16 ani când a publicat primul său poem. El a fost poet, prozator și jurnalist. A fost considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română. Versurile lui Mihai Eminescu au fost traduse în 87 de limbi.

 

Related posts

COVID-19 Nisporeni: 12 cazuri de infectare cu noul coronavirus înregistrate în ultimele 24 ore în raion

Albasat

Un nou termen la traversarea graniței cu Ucraina cu automobile din regiunea transnistreană

Albasat

Statul va aloca din nou bani pentru Arena Națională

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment