Scările, care duc spre crucea “Mântuirii Neamului Românesc” din orașul Nisporeni au fost iluminate.Treptat traseul turistic, numit “Dumul Crucii” prinde viaţă, iar cei care vor veni aici după lăsarea întunericului nu vor mai înfrunta bezna. De-a lungul treptelor au fost montate corpuri de iluminat, iar de îndată ce se înserează locuitorii oraşului pot admira imagini spectaculoase.
GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI: “Proiectul scărilor continuă şi în anul acesta. De data aceasta ne-am pus toată atenţia şi toate eforturile pentru a ilumina scările. Chiar dacă la început părea un obiect mai dificil şi chiar un proiect mai dificil, astăzi vedem că pas cu pas îl aşezăm la locul lui.De data aceasta am pornit iluminatul public. Noi în acest proiect avem peste 1500 de metri de reţea electrică, avem peste 50 de corpuri de iluminat, în timpul apropiat urmează ca la aceste scări să fie amplasate şi camera de supraveghere video pentru a păstra acest proiect.”
Sutele de trepte se întind pe o distanță de un kilometru și jumătate.Valoarea proiectului ce ţine de iluminare este de un milion 400 de mii de lei, bani alocaţi din bugetul statului cu contribuţia primăriei oraşului Nisporeni.
GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI: „Astăzi deja am avut o discuţie chiar şi cu agenţii economici locali, ne dorim să amenajăm drumul de acces până la scări, cu o parcare pentru maşini, cu un butic sau două, cu diferite produse, cum ar fi: apă, sucuri, plăcinte, cafea, de ce nu?! La fel, au dat curs acestui apel şi Mănăstirea Ştefan cel Mare, care este dispusă să vină în acest complex cu o căsuţă sau două de lemn pentru a vinde rechizite bisericeşti sau produse lactate şi produse din miere de albini, produse chiar de această mănăstire.”
Potrivit edilului, urmează să fie efectuate şi o serie de lucrări de amenajare a terenului aferent scărilor. Primarul oraşului îşi propune ca acest obiectiv să devină unul dintre cele mai vizitate locuri atât de către localnici, cât și de turiști.
GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI: „Mă bucură că acest drum este văzut şi ca un obiectiv turistic, dar în acelaşi timp prinde şi viaţă. Toate aceste elemente, unul câte unul pun în valoare acest proiect, adună turiştii în acest loc şi de ce nu, într-o zi să spunem cu toţii că am construit un proiect ambiţios, care este cel mai lung drum de pelerinaj din ţară. Ne dorim ca să amenajăm aceste scări şi anume cu copaci, iarbă, flori. În acest context chiar astăzi a venit la Primărie o doamnă care a zis că ea e dispusă să dea două lăzi cu rădăcini de flori ca să le punem aici, lângă scări. Cred că aceasta este o iniţiativă frumoasă şi dacă vor mai fi asemenea persoane, care au flori au rădăcini de flori, copaci care vor să fie puse la aceste scări, desigur că aceste iniţiative sunt binevenite, deoarece pe aceste scări ne vom plimba şi noi.”
Trecătorii spun că odată ce scările sunt iluminate plimbările vor fi mult mai plăcute într-o ambianţă romantică.
„Am fost chiar prima zi, atunci când s-au aprins luminile şi mi-a plăcut foarte mult, chiar eram surprinsă că luminile şi împrejurimile erau atât de minunate. Anul trecut tot ne-am plimbat, dar nu era chiar aşa, dar acum e mare dragul să vii aici să te plimbi, pe aici.”
„Chiar am fost în seara când au fost aprinse pentru prima dată şi am făcut o plimbare mult mai romantică cu luminile astea. E destul de frumos. Drumul clar că e foarte evidenţiat, dacă priviţi din partea aia, mai ales când ridicaţi drumul spre gară e mult mai evidenţiat şi este un contrast mult mai frumos, plus acum arată ca drum de oraş către cruce. Este mult mai uşor şi mult mai vizibi şi sperăm ca să ne implicăm cât mai mulţi, să ne mobilizăm aici ca să facem o mică curăţenie, să păstrăm locul într-o stare mult mai curată.”
Primarul oraşului a venit şi cu un îndemn către toţi cei care vor veni să parcurgă acest traseu.
GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI: „Haideţi cu această ocazie să facem un apel public către toţi locuitorii oraşului Nisporeni. Haideţi, să păstrăm acest obiect frumos, care este şi un drum spiritual către Mănăstirea Ştefan cel Mare să-l păstrăm curat. Haideţi să-l îngrijim de parcă ar fi în curtea noastră! Haideţi, în postul mare să ne mobilizăm cu toţii şi să ieşim să plantăm o floare, un copac, să facem curăţenie pe aceste scări, pentru că nu o să vină nimeni din afară să ne facă ordine la noi acasă. Oraşul Nisporeni este familia noastră, este casa fiecăruia dintre noi, prin aceasta vom păstra aceste scări, vom păstra acest obiect şi cei care vor veni în vizită la Nisporeni vor vedea un obiect aranjat, păstrat de oameni gospodari, aşa cum suntem noi cei din Nisporeni.”
Lucrările de construcţie a scărilor au început în septembrie 2018 şi au fost finisate în luna iunie 2019. Aici, sunt instalate bănci, coșuri de gunoi, iar zona este amenajată pentru odihnă.