ALBASAT
Societate

Femeile însărcinate și cele care alăptează sunt sfătuite să ia măsuri de precauție

Sănătatea sexuală și reproductivă este o problemă semnificativă de sănătate publică în timpul epidemiilor, iar sarcina și nașterea în condiții de siguranță depind de funcționarea sistemelor de sănătate și de respectarea strictă a măsurilor de precauție privind infecțiile. Femeile gravide ar trebui să ia aceleași măsuri preventive pentru a evita infecția, care sunt recomandate pentru toți adulții, transmite IPN.

„În timp ce teama și incertitudinea sunt răspunsuri naturale la coronavirus, trebuie să fim ghidați de fapte și informații solide. Trebuie să fim uniți în solidaritate, să luptăm împotriva stigmatizării și discriminării și să ne asigurăm că oamenii obțin informațiile și serviciile de care au nevoie, în special femeile însărcinate și cele care alăptează”, a declarat Natalia Kanem, director executiv al Fondului ONU pentru Populație, citat într-un comunicat de presă al UNFPA Moldova.

Potrivit UNFPA, agenția ONU care promovează drepturile sexuale și reproductive, până în prezent, nu există dovezi științifice cu privire la sensibilitatea crescută a femeilor gravide la COVID-19. Cu toate acestea, sarcina aduce modificări fiziologice care ar putea face unele femei gravide mai sensibile la infecții respiratorii virale. Femeile gravide cu boli respiratorii trebuie tratate cu prioritate maximă din cauza riscului crescut de reacții adverse.

Femeile gravide trebuie să evite contactul apropiat cu persoanele care tușesc și strănută. De asemenea, trebuie să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun sau soluții pe bază de alcool. Este necesară acoperirea gurii și a nasului în timpul tusei și strănutului, precum și evitarea locurilor publice aglomerate și izolarea la domiciliu.

În comunicat se mai spune că în acest moment, nu există încă un vaccin pentru a preveni sau a trata virusul, dar există tratamente recomandate pentru simptome. Tratamentul pentru femeile gravide cu infecție cu COVID- 19, suspectată sau confirmată, trebuie prevăzut împreună cu terapiile de susținere recomandate de OMS pentru pacienții adulți, în strânsă consultare cu medicul ginecolog.

Femeile care alăptează nu ar trebui să fie separate de nou-născuții lor, deoarece nu există dovezi care să demonstreze că virusurile respiratorii pot fi transmise prin laptele matern, potrivit UNICEF. Mama poate continua alăptarea, atâta timp cât se aplică măsuri de precauție. Mamele care au simptome, dar se simt suficient de bine pentru a alăpta, trebuie să poarte o mască atunci când se află lângă copil, inclusiv în timpul alăptării, să se spele pe mâini înainte și după contactul cu copilul și să curețe, să dezinfecteze suprafețele contaminate.

Dacă o mamă este prea bolnavă pentru a alăpta, ea trebuie încurajată să stoarcă laptele care poate fi administrat copilului într-o ceașcă curată și/sau lingură – în timp ce poartă o mască, spălându-se pe mâini înainte și după contactul cu copilul și curățând/dezinfectând suprafețele contaminate. Serviciile de sănătate mintală și sprijinul psihosocial pentru persoanele afectate, familii, comunități și lucrătorii din domeniul sănătății sunt elemente critice în răspunsul la coronavirus.

UNFPA monitorizează intens și colaborează cu partenerii, guvernele și agențiile ONU pentru a aborda izbucnirea noii boli a coronavirusului (COVID-19), care a fost declarată o urgență de sănătate publică de interes internațional de către OMS.

Related posts

20 de milioane de lei pentru achiziționarea tehnicii de calcul pentru școli

Albasat

Circa cinci mii de polițiști vor fi mobilizați în următoarele două zile

Albasat

Liceul „Ștefan cel Mare” din Drochia va fi modernizat cu ajutorul Japoniei

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment