ALBASAT
Societate

Legislația muncii nu este adaptată pentru stări de urgență, angajatori

Legislația care reglementează relațiile dintre angajator și angajat este depășită și neadaptată situațiilor de urgență. O spun angajatorii care participat la un webinar organizat de Agenția de Investiții, în parteneriat cu Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei (GIZ), transmite IPN.

Svetlana Bodaci, director resurse umane la o companie de telefonie mobilă, susține că situația actuală a arătat că legislația muncii este depășită. E nevoie de adaptarea acestuia la condițiile vremii. Compania a fost nevoită să închidă oficiile sale pentru vizitatori, dar a păstrat integral salariul angajaților. Se lucrează după un orar de muncă special, pentru a preveni riscul infectării. Au fost activizate vânzările online.

Daniela Vicol, reprezentantă a unei companii din domeniul transportului, a spus că cei peste 100 de angajați ai companiei au lucrat de acasă. Volumul de muncă s-a redus cu 30%. Compania a încurajat angajații să-și ia zile de concediu anual plătit nefolosit. Comunicarea se face online în grup sau la telefon. Daniela Vicol spune că angajații, dar și angajatori s-au adaptat repede noilor condiții de muncă.

Angajatorii spun că nu au testat la COVID-19 toți angajații care au continuat să muncească la locul de muncă. Opțiunea pe care s-a mers ține de mers monitorizarea zilnică, completarea unui chestionar cu privire la starea de sănătate. Alți angajatori i-au rugat pe angajați să completeze o declarație pe proprie răspundere că și-au măsurat temperatura și că nu au contactat cu cineva bolnav.

Rodica Verbenciuc, director general la Agenția de Investiții, a spus că impactul pandemiei este mai grav decât criza financiară din 2008-2009. Totuși, niciunul din investitorii străini nu a anunțat că își închide afacerea sau că pleacă din Republica Moldova. Rodica Verbenciuc spune că, într-un document transmis Guvernului, angajatorii propun mai multe soluții în această criză. Pe lângă un program programul flexibil pentru angajați, se propune transferul temporar al angajatului la alt loc de muncă fără acordul acestuia.

Thomas Foerch, lider de proiect, Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei (GIZ), a remarcat că pentru GIZ este foarte important să sprijine companiile că să mențină locurile de muncă. Starea de urgență se poate prelungi, GIZ este gata să ofere suport companiilor care au nevoie.

Related posts

Желтый код в связи с внезапным похолоданием

Albasat

Cursul valutar oficial la 31.03.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 29.09.2020

Albasat

Leave a Comment