ALBASAT
Societate

Problemele care îi alarmează cel mai mult pe moldoveni, sondaj

Sărăcia, lipsa banilor şi prețurile înalte sunt problemele care alarmează cel mai mult populația din Republica Moldova. Pandemia de coronavirus de tip nou, sănătatea proprie, situația din sistemul sanitar, sunt plasate pe al doilea loc, urmate de situația demografică a țării şi migrația excesivă a populației. Sunt datele unui studiu sociologic inițiat și desfășurat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit sondajului, marea majoritate a respondenților au menționat că sunt foarte mult informați despre virusul COVID-19 (54%). Iar în ceea ce priveşte sursele de informare, cele mai importante sunt televiziunea și rețelele de socializare. Respondenții au mai fost întrebați dacă COVID-19 este prima pandemie care a amenințat omenirea, 70% au negat acest fapt.

La subiectul alegrilor, dacă duminica viitoare ar avea loc un scrutin parlamentar, 21% nu ar ști cu cine să voteze, iar 9% nu ar participa la vot. Prin urmare, aproximativ fiecare al treilea cetățean al țării nu va fi în stare să facă o alegere întemeiată. Dintre respondenții care împărtășesc anumite convingeri politice, cei mai mulți au pledat în favoarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova – 48,6%, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate – 21,9%.

La întrebarea deschisă: „Ce trebuie să se întâmple ca societatea din Republica Moldova să fie mai unită?”, răspunsurile pot sugera care sunt factorii pe care respondenții îi percep drept importanți pentru susținerea sentimentului de unitate. Cei mai mulți dintre respondenți, peste 1/3, au menționat ridicarea nivelului de bunăstare a populației și a calității vieții soluția pentru ca societatea din Republica Moldova să fie mai unită.

Mai concret, respondenții au specificat nevoia creării mai multor posturi de muncă bine plătite, majorarea pensiilor și salariilor, o atenție mai mare acordată celor nevoiași, de făcut regulă în plata impozitelor, diminuarea fenomenului migrației. Aproximativ fiecare a cincea persoană menționează printre soluții schimbarea de mentalitate. Răspunsurile din această categorie se referă la viziuni, norme și valori comune. Tot fiecare al cincilea respondent nu vede nici o soluție viabilă pentru ca societatea din Republica Moldova să fie mai unită.

Sondajul cu genericul „Solidaritatea socială în contextul pandemiei COVID-19” a fost realizat la telefon în perioada 1-7 mai curent, pe un eșantion de 1141 respondenți, din 418 localități cu o eroare maximală de + 3,0%.

Related posts

Refugiații pot accesa rezervări pentru cursele de avion de urgență pe Dopomoga.gov.md

Albasat

A fost semnat Acordul de participare a Moldovei la Programul UE privind Piața Unică

AlbasatTV, Nisporeni

ÎMM-urile sunt îndemnate să aplice la un program de ecologizare

Albasat

Leave a Comment