Din cauza pandemiei de coronavirus, vara din acest an va fi complet diferită, motiv pentru care începem să ne gândim ce atitudine să luăm în privinţa mersului la mare sau la piscină în contextul infectării cu COVID-19.
Din fericire, există câteva veşti bune. Potrivit Centrului de Prevenţie şi Control al Bolilor, nu există dovezi care să sugereze că putem contacta coronavirusul în piscină, jacuzzi sau în apa mării. Chiar şi în această situaţie este nevoie să luăm în calcul câteva măsuri de siguranţă.
Încă nu se ştie dacă răspândirea virusului se va opri în această vară
Unii experţi au sugerat la începutul pandemiei că noul coronavirus s-ar putea disipa în sezonul cald, precum gripa şi alte virusuri. CDC menţionează că temperaturile crescute (peste 75 de grade Celsius), nu ucid virusul. Mai mult, boala se poate răspândi şi în climatul cald, umed, motiv pentru care chiar dacă am merge la mare sau la piscină trebuie să urmăm în continuare anumite obiceiuri sănătoase care să împiedice răspândirea virusului.
Menţine distanţa atât în apă, cât şi pe uscat
Chiar dacă eşti în apa mării, nu înseamnă că nu eşti expus riscului de infecţie cu COVID-19. Distanţarea se aplică şi în această situaţie, mai ales că CDC sfătuieşte să evităm evenimentele de grup, întâlnirire sau adunările şi să păstrăm distanţa atât în apă, cât şi pe uscat. Excepţiile de la această regulă sunt evacuările de urgenţă sau oferirea primului ajutor.
Spălatul pe mâini şi curăţarea suprafeţelor rămân o prioritate
CDC sugerează ca piscinele publice să fie echipate cu săpun şi dezinfectanţi ca oamenii să menţină o igienă corespunzătoare. În plus, toate suprafeţele cu care se intră în contact trebuie dezinfectate cu regularitate, chiar şi în cazul piscinelor propri. Calitatea apei este şi ea importantă, fiind necesară o cantitate de clor suficientă care să nu ducă la activarea virusului.
Nu împărţiţi echipamentele de înot (colac, saltea)
Există şansa ca virusul să fie răspândit prin contactul cu echipamentele de înot ale altei persoane care poate fi asimptomatică. Din acest motiv este bine să limităm contactul pe cât de mult posibil, iar echipamentele de acest gen să fie dezinfectate cu regularitate.