ALBASAT
Societate

Premiul UE pentru energie durabilă în PaE, acordat unui proiect realizat la Ocnița și Cantemir

Premiul Uniunii Europene pentru energie durabilă în Parteneriatul Estic a fost acordat unui proiect de modernizare a iluminatului stradal în orașele Ocnița și Cantemir. În cadrul proiectului a fost implementat sistem, care este o premieră pentru Republica Moldova și care permite operatorilor de iluminat stradal să dirijeze și să monitorizeze iluminarea stradală de la distanță, prin intermediul rețelelor mobile. Despre aceasta a povestit în cadrul unor dezbateri organizate de IPRE, Irina Plis, președinta Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, care a implementat proiectul, transmite IPN.

Atât orașul Ocnița, cât și Cantemir, au semnat inițiativa europeană Convenția Primarilor – Este. Acestea implementează Planul de acțiune pentru energie durabilă, prin care și-au asumat reducerea consumului de energie și al emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020. Irina Plis a menționat că acest trofeu inspiră pentru realizarea mai multor proiecte de eficiență energetică și resurse durabile în localitățile din țară, astfel ajutând autoritățile publice locale să-și atingă obiectivele asumate în cadrul proiectul european Convenția Primarilor – Est.

Irina Plis a declarat că, datorită unui grant oferit de Uniunea Europeană, au fost înlocuite circa 800 de lămpi stradale și a fost creat un sistem inteligent de gestionare și operare a iluminatului stradal. „O astfel de tehnologie inteligentă, în combinație cu lămpile de tip LED, permite economisirea a peste 30% din consumul de energie electrică. Prin modernizarea iluminatului stradal, orașele Ocnița și Cantemir vor contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu circa două sute de tone pe an. Actualmente noi monitorizăm funcționarea sistemului și putem să confirmăm că economisirea de 30% este una reală”, a notat Irina Plis.

Potrivit ei, un alt proiect, lansat încă în 2018 cu suportul UE, presupune reabilitarea termică a instituțiilor educaționale din orașul Cantemir. Acesta include un șir de măsuri ample ce presupun izolarea fațadelor clădirilor, reabilitarea sistemelor de încălzire, instalarea panourilor fotovoltaice, colectoarelor solare pentru apă caldă, instalarea centralelor termice pe bază de biomasă etc.

În perspectivă se planifică dezvoltarea unui sistem de management energetic în cadrul Primăriei orașului Cantemir pentru a monitoriza toate economiile de energie ca urmare a acestor realizări. Irina Plis spune că, împreună cu primăriile, aceste localități devin modele care pot fi replicate și în alte localități.

Dezbaterea „Dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică: un pact verde pentru Republica Moldova?” a fost organizată de IPRE, cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Related posts

Campania de imunizare „Săptămâna Imunizării” se desfăşoară deja de câteva zile pe teritoriul raionului Nisporeni

Albasat

Crizele din 2022 au avut asupra pieței valutare un impact mai mare decât frauda bancară

AlbasatTV, Nisporeni

Hotărârea nr. 43 din 5 februarie 2021 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

Albasat

Leave a Comment