ALBASAT
Societate

BOP: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, trei partide ar intra în Parlament

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 34,1% din populație ar vota cu Partidul Socialiștilor, 33,9% cu Partidul Acțiune și Solidaritate, iar 7,3% cu Partidul Șor. Sub pragul de 6% de accedere în Parlament ar acumula Partidul Nostru – 5,4%, PDM – 5,2% și PCRM – 5%. Platforma DA ar acumula 3,9%. 65% din respondenți sunt siguri că vor merge la vot, 12,5% probabil ar merge. 5% probabil nu ar merge, iar 14% sigur nu ar merge. Așa arată datele Barometrului Opiniei Publice, iunie 2020, prezentate într-o conferință de presă la IPN de către Institutul de Politici Publice, transmite IPN.

Prezentând datele sondajului, Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice, a menționat că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de președinte al țării, peste 76% din respondenți sunt siguri că se vor prezenta. Cele mai mari șanse să acceadă în această funcție le au Igor Dodon și Maia Sandu. Peste 54% din respondenți nu au știut ce să răspundă la această întrebare.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum la care s-ar decide aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, peste 56% ar vota pentru. Contra s-ar pronunța 21%. Restul respondenților nu ar participa, nu s-au decis sau nu au răspuns. Pentru aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică, pentru ar vota 30%, contra 38%.

Întrebați ce trebuie să facă președintele Igor Dodon după ce în spațiul public au apărut imagini video cum Vladimir Plahotniuc îi oferă o sacoșă în care se presupune că erau bani, peste 52% din respondenți au spus că președintele trebuia să-și dea imediat demisia. Peste 63% cred că președintele trebuia să ceară o anchetă penală pentru denigrarea imaginii sale, peste 63% cred că el trebuia să-și ceară scuze publice de la popor, la fel, peste 63% susțin că Procuratura trebuia să inițieze un dosar penal pe numele președintelui, iar peste 63% au spus că deputații din opoziție din Parlament trebuiau să solicite demisia președintelui și cercetarea lui pentru corupție.

Cea mai mare încredere cetățenii o au în Biserică, Primărie și mass-media. La polul opus se regăsește Parlamentul, Guvernul și partidele politice.

73% din respondenți cred că țara merge într-o direcție greșită, 14% au spus că direcția este bună.  26% din cetățeni apreciază că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar, 33% au spus acest lucru la un sondaj similar în 2010. 44,7% spun că veniturile le ajung
doar pentru strictul necesar (43,4% în 2010). 20,2% din respondenți afirmă că veniturile le ajung pentru un trai decent, dar fără posibilitatea de a procura lucruri scumpe (15,6% în 2010). Reușesc să cumpere unele bunuri, chiar și mai scumpe, cu restrângeri în anumite domenii 4,6% din respondenți (5,2% în 2010). Tot ce au nevoie, fără limitări, pot cumpăra 2% din respondenți  (1,3% în 2010).

Cea mai importantă sursă de informare este televiziunea, 72% din respondenți au indicat-o. Internetul a acumulat 65,3% și radioul 11%. Față de 2010, astăzi popularitatea internetului a crescut mai bine de trei ori, iar radioul a scăzut mai bine de trei ori.

Legat de COVID-19, 27% cred că infectarea este deloc probabilă, 32% puțin probabilă, 20% destul de probabil și 12% foarte probabilă.

Potrivit lui Vasile Cantarji, sociolog CBS-AXA, sondajul a fost realizat la telefon și este unicul BOP realizat la telefon, până acum toate fiind realizate față în față. Metoda de colectare a datelor, spune el, și-a pus amprenta asupra rezultatelor. Chestionarul a fost considerabil redus și s-au păstrat întrebările care au fost și în barometrele de până acum.

Igor Boțan, membrul juriului, susține că datele acestui sondaj arată că evenimentele politice de rezonanță au un impact neașteptat de mare asupra percepțiilor cetățenilor. Percepția cum se luptă împotriva COVID-19 are impact asupra instituției și personalității politice și scandalurile politice legate de corupția politică au impact asupra percepției cetățenilor.

Sondajul a fost realizat prin telefon, pe un eșantion de 1200 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, în perioada 13-23 iunie. Marja de eroare este de 3%.

Related posts

„Moldova este una dintre țările prioritare cu care ducem o cooperare de dezvoltare” INTERVIU cu Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Uldis Mikuts (VIDEO)

Albasat

Franţa reduce la 3 luni termenul pentru administrarea dozei booster și înăspreşte măsurile anti-COVID

Albasat

A fost imunizată anti-COVID 15 la sută din populație

Albasat

Leave a Comment