Ancheta de investigare a jafului bancar a evoluat comparativ cu un an în urmă, însă nimeni nu știe cât de mult în contextual în care membrii Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare din cadrul Parlamentului nu au acces la materialele cauzei penale. Opinia aparține deputatului Adrian Lebedinschi, membru al Fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și al Comisiei parlamentare de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, notează IPN.
„Poate ar fi bine să fim atrași că experții în cadrul examinării acestei cauze penale sub semnătură de nedivulgare a informațiilor care ne vor fi aduse la cunoștință, să le fim de ajutor. Eu înțeleg că procuratura va evita atragerea politicienilor în cadrul acestui proces și aș vrea foarte mult să vină specialiști mult mai bine pregătiți”, a declarat Adrian Lebedinschi în cadrul dezbaterilor publice „Investigarea fraudei bancare: acțiuni, percepții, termeni rezonabili” organizate de către IPN.
Deputatul susține că, până în 2019, menirea Procuraturii Anticorupție era de a distruge toate probele și de a orienta opinia publică într-o direcție greșită. Oficialul crede că într-un final va fi creat un grup de lucru format din judecători din prima instanță, judecători de la Curtea de Apel și judecători ai Curții Supreme de Justiție care vor cerceta furtul miliardului.
„Am impresia că noi vom ajunge în momentul în care va fi format un grup de jucători din prima instanță, a doua – Curtea Apel, Curtea Supremă care vor fi asigurați pe deplin cu securitate și care vor fi desemnați pentru cercetarea furtului miliardului. Altă soluție eu nu văd. Diferiți procurori, diferiți judecători până intră în esență, până văd care este situația. Ei sunt cetățeni care zi de zi se deplasează la serviciu, vin înapoi, sunt supuși unui pericol”, a declarat deputatul.
Adrian Lebedinschi precizează că acest lucru trebuie, aplicat deoarece procuratura se adresează instanțelor pentru a pune sechestru pe bunurilor unde există suspiciune că au fost utilizați bani din cele trei bănci, iar instanța afirmă că nu există motive pentru a fi aplicat sechestru.
Dezbaterile „Investigarea fraudei bancare: acțiuni, percepții, termeni rezonabili” sunt ediția a 143-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.