ALBASAT
Societate

Igor Boțan: Dacă se reduce timpul de vot, trebuie să se câștige în spațiu

Expertul Igor Boțan susține că, chiar dacă se dorește ca alegerile să fie libere și corecte, iar participarea la vot să fie cât mai înaltă, mai întâi de toate contează ca oamenii să nu se îmbolnăvească – pe de o parte. Pe de altă parte, este necesar să fie identificată o soluție, astfel încât alegătorii să nu se decepționeze și să plece de la secțiile de votare. Și în acest sens, dacă se prevede să se reducă timpul de vot, trebuie să se câștige în spațiu – să fie deschise mai multe secții și aceasta ar fi o soluție. Declarațiile în acest sens au fost făcute la dezbaterile publice „Modificările la Codul Electoral: avantaje și riscuri pentru democrație”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a menționat că la modificarea legislației electorale au fost puse în discuție problemele, care au fost enunțate de Comisia Electorală Centrală, ele fiind desprinse din însuși procesul electoral. Alte modificări reies din ajustările aduse anterior la Codul Administrativ nou. Totodată, un șir de modificări vin din adresele Curții Constituționale emise după alegerile prezidențiale din 2016.

Potrivit expertului, un bloc de probleme apărute în procesul de ajustare a Codului electoral este legat de documentele, propunerile și recomandările observatorilor naționali și internaționale, precum și de interesele partidelor politice, care au interese proprii. „În aceste condiții, partidele, atunci când discută colegii de pe diferite baricade, trebuie să găsească compromis, dar iată că aici lucrurile au întâmpinat dificultăți”, a spus el.

Igor Boțan precizează că în prezent este promovată o politică de stat exprimată, în mod expres și fără echivoc, privind combaterea răspândirii COVID-19. „În acest sens modificările la legislația electorală trebuie să țină cont de politica statului. Spre regret, campania electorală și alegerile prezidențiale vor avea loc în perioada în care această pandemie nu va fi înlăturată. De aceea din start a existat o atitudine reticentă față de propunerea de modificare a orelor de votare”, a spus el.

„Este adevărat că instituțiile internaționale specializate în domeniul electoral recomandă, dacă este posibil, să fie restrâns timpul de muncă pentru funcționarii electorali. Deci, în țara noastră, noi votăm 14 ore. Media europeană este de 12 ore. De aici admit această soluție ca să se limiteze cu două ore timpul votului. Dar odată ce avem politică de stat de combatere a COVID-19, dacă limităm timpul de funcționare a secțiilor de votare, de fapt facem o acțiune împotriva acestei politici de stat. Acesta era pericolul”, explică expertul.

Potrivit lui, puterea, dar și opoziția își doresc ca participarea la urne să fie cât mai înaltă. Însă, în cazul în care se merge pe micșorarea timpului de vot, există riscul ca oamenii să nu vină sau să ia cale întoarsă de la secțiile de votare ca să evite aglomerarea. „O soluție ar fi să fie deschise mai multe secții de votare. O altă soluție ar fi votarea în mai multe zile, așa cum se face în alte țări. Însă, în acele țări există o anumită cultură politică – alegătorii au încredere în instituțiile statului și nu admit că pot exista fraudări. Deci, este nevoie de o soluție adecvată ca nimeni să nu aibă senzația că cineva vrea să are alte interese; a spus Igor Boțan.

Dezbaterile „Modificările la Codul Electoral: avantaje și riscuri pentru democrație” sunt ediția a 144-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Related posts

Protest la Piața Centrală. Oamenii cer redeschiderea piețelor

Albasat

Cursul valutar oficial la 13.06.2020

Albasat

Chișinăul propune achitarea a 8,6 milioane de dolari datorii față de Gazprom

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment