Pentru ca reprezentatul forțelor de dreapta să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie, aceste partide trebuie să se unească în jurul unei idei. Declarația a fost făcută de către juristul și activistul civic Ștefan Gligor în cadrul dezbaterilor publice de la IPN „Toamna alegerilor: așteptări și provocări în contextul dezvoltării europene”
Potrivit lui, acum, „opoziția își salvează principalul rival – actualul președinte”. „PSRM și Igor Dodon au mizat pe câteva momente – proiecte de infrastructură și succese ale Guvernului. Dar au eșuat prin faptul că starea reală a economiei și a bugetului s-au dovedit a fi mult mai proaste decât se așteptau. Apoi au intervenit pandemia și seceta. Drept rezultat, acum nu există resurse interne de tehnologii politice pentru a redresa imaginea președintelui și a direcționa curba de rating în sus. Igor Dodon astăzi nu are ce vinde populației. Nici chiar povești”, explică Ștefan Gligor.
„Singurele care-l mai pot salva sunt partidele de dreapta, care trebuie sa înceteze de a se mai “mânca” între ele, este convins expertul. „Ele trebuie să înțeleagă, că astăzi Moldova are nevoie de o victorie asupra falsului și corupției. Și pentru a obține acest tip de victorie, trebuie să se unească în jurul ideii și să găsească o persoană care va întruchipa această idee”, spune expertul.
El este convins, că societatea moldovenească are o necesitate enormă de onestitate și integritate. „Socialiștii nu pot demonstra că sunt motoare de onestitate și integritate, de aceea nu pot obține încrederea populației. Din această cauză există și scăderea raitingului. Între timp, electoratul de dreapta va reuși să se reorienteze și atunci multe vor depinde de turul doi”, subliniază Ștefan Gligor.
Dar, în opinia sa, mai există și o altă condiție – calitatea mesajului preelectoral. „Mesajul celor de dreapta este prea abstract și sentimental, apropiindu-se de terminologia religioasă. Pe când ei trebuie să vorbească în limbajul termenilor de proiecte și reforme și ale politicilor publice. Sperăm că acest tip de concept se va ivi pe flancul drept. Și va apărea factorul de unitate în jurul ideii”, a conchis expertul.
Dezbaterile publice „Toamna alegerilor: așteptările și provocările în contextul dezvoltării europene” face parte din ciclul „Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare”. Agenția de presă IPN organizează dezbaterile publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.