A educat zeci de generații și a fost Mamă pentru sute de pici! Mai mult de jumătate din viaţa sa, a dedicat-o anume copiilor şi prin multă muncă şi perseverenţă a reuşit să le creeze condiţii optime de dezvoltare. Vorbim despre Tatiana Cociu, care de 19 ani este la cârma grădiniţei “Povestea” din oraşul Nisporeni. Însă, instituţia preşcolară îi este o a doua casă deja de trei decenii. Cert este că a petrecut o viaţă întreagă printre puii de om. Generaţii întregi au trecut pragul grădiniţei şi au făcut primii paşi alături de doamna cea bună şi foarte sensibilă, cea care le-a dăruit toată dragostea sa. I-a tratat întotdeauna pe cei mici cu blândeţe, dar a fost şi fermă, având un har anume de a gestiona relaţiile cu ei. Spune că dintotdeauna şi-a dorit să îndrume micuţii prin viaţă, iar în funcția de directoare a grădiniţei a ajuns întâmplător. Iar asta pentru că, cel mai probabil, soarta ştie cum să le aranjeze pe toate.
Tatiana Cociu, directoarea grădiniței „Povestea” din or. Nisporeni: “Grădiniţa “Povestea” este unica mea activitate. Am activat doar aici. La început am fost educator, 11 ani, ca apoi să fiu numită în funcţia de director. Realizam de la început că este foarte greu, este o responsabilitate. M-am străduit ca funcţia pe care o am, niciodată să nu fie observată acasă. Atunci când am început aveam doi copii mici şi mă străduiam, de fapt chiar şi acum dacă sunt mari, oricum mă strădui să le acord atenţie, să le acord timp, să pot să reuşesc să gătesc, să le fiu alături de fiecare dată. M-am implicat în mai multe organizaţii neguvernamentale.”
Recunoaște că la început i-a fost greu. Și nu pentru că nu făcea față noului statut, ci pentru că problemele grădiniţei erau prea multe, iar cel mai dificil este că rezolvarea acestora necesita bani.
Tatiana Cociu, directoarea grădiniței „Povestea” din or. Nisporeni: “Era foarte mult de lucru în acea perioadă, fiind o instituţie foarte mare şi mai ales că activa doar o parte din instituţie. Erau atunci doar trei grupe şi erau câţiva copii în grupă, inclusiv erau şi copiii mei în grădiniţă. Mai ales că nu erau condiţiile necesare, era frig, geamurile erau practic sparte. Acoperişul curgea, nu era apă în grădiniţă, nu funcţiona sistema de canalizare. Pot să mă racordez la obiectivele pe care mi le-am propus în acea perioadă şi pot să zic că practic le-am realizat. Dacă mă refer la condiţiile pentru copii.”
De-a lungul carierei sale, grădiniţa a fost renovată capital, a fost gazificată, au fost create noi grupe de copii, a fost deschis un centru de educaţie incluzivă, mobilierul a fost înnoit, iar angajaţii acestei instituţii au uitat ce înseamnă să nu ai apă la robinet sau agent termic. Totul a fost posibil datorită implicării active în diverse proiecte.
Tatiana Cociu, directoarea grădiniței „Povestea” din or. Nisporeni: “Primul proiect a fost unul foarte mare, mai mult de un milion, care avea inclus schimbarea reţelelor inginereşti interioare, a sistemei de canalizare şi apeduct şi inclusiv am reparat capital toate blocurile sanitare din instituţie. Am continuat reparaţia capitală a clădirii exterioară, a pereţilor şi lucrări de eficienţa clădirii, acoperişul la toată grădiniţa a fost renovat şi termoizolat. Am creat în cadrul grădiniţei, iarăşi din cadrul unui proiect cu Ministerul Educaţiei, cu Fondul de Investiţii, un centru de educaţie incluzivă, în care să avem specialiştii necesari. Este vorba despre cadrul didactic de sprijin, despre logoped şi chinetoterapeut. “
Deși a realizat multe în cei 30 de ani de ani de activitate, Tatiana Cociu nu-și atribuie dânsei meritele. Spune că succesul se datorează copiilor, părinţilor şi nu, în ultimul rând, tuturor angajaţilor, care întotdeauna au fost receptivi.
Tatiana Cociu, directoarea grădiniței „Povestea” din or. Nisporeni: “Acum după o perioadă de 30 de ani, pot să zic că foarte multe lucruri am învăţat, în primul rând. Consider că un succes aparte şi cel mai deosebit este experienţa cu oamenii. În primul rând, am format un colectiv frumos, un colectiv mare. Suntem la 50 de persoane, toate sunt femei. Nu este uşor, dar cu mândrie pot să zic că am un colectiv cu adevărat format. La fel, o experienţă este şi cu părinţii. Sunt mai mult de 300 de copii în grădiniţa “Povestea”. În spate stă multă, multă muncă, multe nopţi nedormite, dar şi multă dragoste ca să poţi să faci lucrurile aşa cum sunt necesare de realizat. “
Pe parcursul anilor a primit mai multe oferte. A fost şi consilier orăşenesc. Totuşi, concomitent cu această funcţie, continua să modeleze sufleţelele micuţilor. Iar asta pentru că dragostea pentru copii era mult prea mare ca să renunţe definitiv la această meserie.
Tatiana Cociu, directoarea grădiniței „Povestea” din or. Nisporeni: “Dacă e să vorbesc de politică, atunci pot să zic că acest capitol nu atât de mult mă caracterizează, dar în acelaşi timp, nici nu-mi este străin. Când am început să activez ca director, am acceptat să fiu şi pe lista de consilieri şi inclusiv 4 ani să fiu consilier orăşenesc. Am făcut acest lucru, în primul rând, a pune în vizor activitatea instituţiilor preşcolare. Foarte puţini cunoşteau că şi grădiniţele au foarte mari necesităţi, că uite, sunt copii şi trebuie să aibă un start bun în viaţă. Şi zic eu, am reuşit, fiindcă în acea perioadă am realizat foarte multe.”
Dacă ar fi să întoarcă timpul înapoi, Tatiana Cociu ar merge pe același drum. Ar veni la grădiniţă, acolo unde fiecare dintre cei peste 300 de copii ocupă o părticică în inima sa.