„În pofida la toate greutăţile, Republica Moldova şi-a păstrat statalitatea. Avem încă o problemă: reintegrarea ţării şi eu cred că aceasta este una dintre problemele de bază, dar important e să conştientizăm că în lume sunt mii de popoare, dar nu toate popoarele îşi au ţara lor. Avem un stat independent. Trebuie să păstrăm suveranitatea, trebuie să păstrăm statalitatea şi să o transmitem urmaşilor noştri”. Sunt cuvintele președintelui țării, Igor Dodon, la cea de-a 29-a aniversare a independenței. Dimineață, șeful statului, împreună cu preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi cu prim-ministrul Ion Chicu au depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt și la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate” din capitală, transmite IPN.
Preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a scris, pe Facebook, că cele aproape trei decenii de independență au oferit tuturor mai multe lecții. În primul rând, ele au demonstrat că independența are un preț și că ea trebuie apărată zilnic, prin muncă și dragoste pentru țară. „Sunt demne de toată recunoștința și de cea mai înaltă apreciere eforturile depuse de cetățeni pentru dezvoltarea comunităților, pentru menținerea stabilității în instituții și în țară, în toți acești ani. Sunt sigură că vom ieși învingători din această încercare și vom realiza cu succes toate inițiativele frumoase pe care le implementăm pentru dezvoltarea țării și pentru creșterea bunăstării cetățenilor”, a adăugat Zinaida Greceanîi.
Prim-ministrul Ion Chicu a menţionat că cei 29 de ani de independență sunt deja o realizare, este o filă importantă în biografia fiecărui cetățean și este o filă din istoria țării. „Ne dorim să păstrăm și să promovăm valorile noastre naționale și tot ceea ce am obținut până acum. Sunt sigur că vom reuși! Ziua Independenței este ziua în care ne amintim că puterea noastră este în unitate. Să uităm de diferențe și să ne unim eforturile pentru ca împreună să muncim pentru prosperarea și independența țării noastre. La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani, stimați cetățeni!”, a declarat premierul, citat pe pagina Guvernului.
Felicitări cu ocazia sărbătorii au fost adresate și de diplomații străini acreditați la Chișinău. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a subliniat că România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, încurajată fiind de textul Declarației de Independență, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova prin Legea 691 din 27.08.1991, în care se proclama solemn „în virtutea dreptului popoarelor la autodeterminare, în numele întregii populaţii a Republicii Moldova şi în faţa întregii lumi: Republica Moldova este un stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, a adăugat ambasadorul.
,,Chiar dacă rămânem concentraţi pe sănătatea celor dragi, nu trebuie să uităm şi de sănătatea democraţiei Republicii Moldova. Liderii Republicii Moldova trebuie să continue lupta pentru dezvoltarea unor instituţii guvernamentale independente, combaterea corupţiei şi protejarea drepturilor şi libertăţilor omului. Cetăţenii Republicii Moldova merită lider sincer şi responsabil, merită libertatea de a-şi face vieţile mai bune atât pentru ei, cât şi pentru generaţiile viitoare. Vă felicit pe toţi din partea Ambasadei SUA cu ocazia Zilei Independenţei. La mulţi ani!”, este mesajul ambasadorului SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, transmis prin intermediul unui spot video postat pe pagina Ambasadei.
Pe 27 august 1991 a fost adoptată şi semnată Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova de către 278 de deputaţi din Parlament.