ALBASAT
Societate

Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: Sperăm totuși că într-o zi vor fi eliberați

Pe 6 septembrie se împlinesc doi ani de la expulzarea celor șapte cetățeni turci, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, de pe teritoriul Republicii Moldova. Contactat de IPN, directorul adjunct al liceelor „Orizont”, Umit Oz, a declarat că acum doi ani s-a produs o tragedie pentru ei, pentru familiilor și pentru societate în întregime.

Umit Oz a menționat că colegii încă mai sunt închiși și că nu cunoaște dacă în timpul apropiat se va schimba ceva. „Sperăm totuși că într-o zi vor fi eliberați, sănătoși și să nu mai aibă vreo problemă. Mai ales acum în contextul COVID-19. Știți care este situația în lume, dar mai ales în Turcia. Ne facem griji pentru sănătatea lor. Sperăm să-i vedem sănătoși”, a notat directorul adjunct.

Umit Oz a mai spus că este îmbucurător faptul că Republica Moldova a recunoscut cele întâmplate și a achitat sumele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum și faptul că unele autorități au ieșit public și au condamnat cele întâmplate. Directorul mai precizează că își dorește ca cei care au făcut acest lucru și au fost implicați în aceste fapte, să fie trași la răspundere

Cei șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018. Serviciul de Informații și Securitate motiva atunci că cei șapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă despre care ar exista indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Familiile profesorilor, dar și colegii de serviciu, au organizat numeroase acțiuni de protest. Cei șapte cetățeni expulzați au fost condamnați în Turcia.

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci și a obligat statul să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci cetățeni turci, suma totală fiind de 125 de mii de euro.

Oamenii legii au intentat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajați ai Biroului Migrație și Azil al MAI și ai Serviciului de Informații și Securitate. Ulterior, cauza penală în care este cercetat fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, pentru depășirea atribuțiilor în cazul expulzării profesorilor turci, a fost expediată în judecată, dar încă nu a avut continuitate. Alți doi ex-vicedirectori ai Serviciului și șefa Biroului Migrație și Azil au fost scoși de sub urmărire penală.

În februarie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, declara că „toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către învinuit, care deținea, la acel moment, funcția de director al SIS”. „Chiar dacă s-a stabilit că acțiunile săvârșite de către foștii adjuncți ai directorului SIS conțin formal elemente ale infracțiunii de care au fost învinuiți, s-a constatat că aceștia au executat ordinele și dispozițiile superiorului, necunoscând la acel moment că ele sunt ilegale”, mai spunea procurorul general.

Related posts

Veronica Dragalin: Nu-i investigăm pe protestatari, infracțiunea este finanțarea ilegală a unui partid politic

AlbasatTV, Nisporeni

Unele gradiniţe s-ar putea redeschide de la 1 iunie, Igor Dodon

Albasat

Un minor a omorât un alt minor la Orhei

Albasat

Leave a Comment