ALBASAT
Nisporeni

Afacere cu biomasă: 14 instituții publice din Ungheni și Nisporeni folosesc energie regenerabilă, produsă din brichete de deșeuri agricole

Datorită proiectului „Energie și Biomasă”, ce s-a desfășurat timp de șapte ani în Repulica Moldova, în jur de 200 de instituții publice au devenit  consumatoare de bioenergie. Cu alte cuvinte, au început să folosească pentru încălzire, biocombustibil, obținut din resturi vegetale. Acest fapt a încurajat apariția producătorilor de combustibili din biomasă. Printre ei este și Victor Vorobiov, un om de afaceri din orașul Ungheni, care a început să implementeze acest proiect în 2016. Bărbatul spune că brichetele produse din rumeguș de lemn, pe lângă faptul că au o capacitate mare de furnizare a căldurii, sunt mai  ecologice în comparație cu gazele naturale și cărbunele. Materia primă, adică deșeurile vegetale, o procură de la producătorii din regiunea de centru a țării, coji de semințe de floarea soarelui şi alte tipuri de resturi agricole, care pe vremuri fie erau aruncate, fie erau arse.  

Victor Vorobiov, om de afaceri din Ungheni

„În 2016, noi am câştigat un proiect de la Fondul European, pentru construcţia a două cazangerii pe biomasă, în raionul Ungheni. Având în vedere că noi produceam biomasa, am ieşit cu propunerea să formăm un parteneriat public privat între agenţii instituţiilor publice, şcoli, grădiniţe, unde erau cazangeriile vechi, de a construi cazangerii pe biomasă. Începând cu anul 2016, noi am început a construi cazangeriile în raionul Ungheni, în primăria Hârceşti şi Condrăteşti. Au fost date în exploatare în acelaşi an şi, datorită faptului că noi am construit aceste două cazangerii, Consiliul raional Ungheni a ieşit cu propunerea ca să fie, în parteneriat, încă patru cazangerii, care au fost construite mai înainte pe biomasă, ca noi să le putem gestiona pe toate, aproviziona cu masă şi să le vindem lor energia termică.” a declarat Victor Vorobiov, om de afaceri din Ungheni

În prezent, după ce Consiliile Raionale din Ungheni și Nisporeni au semnat un contract de Parteneriat Public-Privat cu întreprinderea  lui Victor Vorobiov, firma sa livrează instituţiilor beneficiare energie verde la tariful de 1150 lei Gcal. Agentul economic a preluat în gestiune 14 centrale termice pe biomasă, instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, și a construit două sisteme noi de încălzire pe biomasă. Unul dintre beneficiarii acestor parteneriate este și gimnaziul Zagarancea, din raionul Ungheni.

„Suntem în cazangeria instituţiei publice „Zagarancea”, cazangeria aceasta are o capacitate de 180 kw. Ea poate să încălzească un spaţiu de peste 2000 de metri pătraţi. Zilnic se cheltuie în cazangeria dată în jurul a 700 kg de biomasă, contorul înregistrează o giga-calorie  de energie termică trimisă în instituţie. Practic, probleme nu am avut, pentru că cazanul instalat în proiectul dat este foarte puternic şi am făcut faţă.” a mai adăugat Vorobiov.

Pentru ca alimentarea cazanelor să se desfășoare ca la carte, personalul din acest domeniu este instruit din timp, iar periodic participă la diferite cursuri de perfecţionare.

„Un operator trebuie să menţină temperatura de care este nevoie în încăperea şcolii, ca să poată elevii să înveţe liniştiţi, frumuşel, ca să nu le fie frig. Suntem instruiţi de fiecare dată, în lună de două-trei ori. Depinde de temperatură. Când la 12 se aprinde focul, când la zece de noapte se aprinde focul, când arde continuu.” a menționat Mihail Ciobanu, operator la cazangeria de la gimnaziul din satul Zagarancea, raionul Ungheni

De noul sistem de încălzire se bucură, în primul rând, cei peste 200 de elevi și personalul didactic, care nu mai sunt nevoiți să stea înfofoliți la lecții în perioada rece a anului.

„Noi, copiii ai gimnaziului Zagarancea, elevii, suntem mulţumiţi de temperatura din şcoală, chiar şi în perioada rece a anului. Suntem mulţumiţi! Nu venim gros îmbrăcaţi, venim lejer şi suntem mulţumiţi. Toţi colegii suntem de o părere, ne este cald, bine şi suntem mulţumiţi.” susține Vlada Carapcevschi, eleva la gimnaziul Zagarancea, raionul Ungheni

„Pe parcursul anilor de activitate, am avut mai multe dificultăţi în privinţa asigurării cu energie termică a instituţiei noastre. A fost o perioadă dificilă la începutul activităţii, deoarece cazangeria veche, care ne asigura cu carburanţii oferiţi de primărie, nu reuşea să ne asigure întocmai cu necesaul de carburanţi şi de aceea, atunci când am trecut la încălzirea blocului pe bază de biomasă, am simţit acea diferenţă de temperatură în încăperile de clasă.” a menționat Liliana Mihailov, profesoară la gimnaziul Zagarancea, raionul Ungheni.

„Pe perioada rece a anului ne simţim foarte bine în această instituţie, fiindcă avem căldură.  Suntem mulţumiţi de serviciile care sunt prestate şi de căldura care o avem în instituţie. Copiii se simt bine şi noi nu purtăm haine atât de groase, ca să ne fie rău în instituţie.” suține Tatiana Gaibu, director interimar al  gimnaziului Zagarancea, raionul Ungheni.

Cel mai bine își amintește de vremurile grele fosta directoare a gimanziului, Veronica Morcov: „Noi eram în gestiunea primăriei şi eram mulţumiţi cu carburanţii care ne dădeau de la primărie. Ne ajungea să ne încălzim doar de la 4 dimineaţa până la ora 13, apoi se făcea o pauză şi clar că pereţii şcolii pierdeau din această căldură termică.”

Este cald, uscat și bine și la gradinița „Albinuța” din satul Vărzărești, raionul Nisporeni – o altă instituție publică ce beneficiază de biocombustibilul livrat de firma lui Victor Vorobiov.

„Suntem mulţumiţi, fiindcă până la funţionarea cazangeriei, noi eram încălziţi cu gaze naturale. Căldura era, comparativ cu acum, mai slabă. Noi suntem mulţumiţi!” a declarat Elena Ciobanu, directoare la grădiniţa creşă „Albinuţa” din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni

Antreprenorul din Ungheni oferă acum brichete din biomasă pentru al treilea an consecutiv. Producătorul livrează circa 1000 tone de brichete pe an instituţii de învăţământ din raioanele Ungheni şi Nisporeni, în total 14 la număr.

„Deci pentru proiectul în ansamblu Nisporeni şi Ungheni au fost alocate 4 milioane din Fondul European şi 2 milioane am contribuit noi.” a menționat Victor Vorobiov, om de afaceri din Ungheni.

Trecerea la energia verde se datorează suportului acordat în ultimii ani de Uniunea Europeană Republicii Moldova. În prezent, peste 200 de școli, grădinițe, centre comunitare și spitale beneficiază de sisteme moderne de încălzire cu biomasă. Prin acest proiect, comunitățile locale au fost încurajate să-și dezvolte resursele energetice interne, dezvoltând în același timp accesul la energie mai sigură și mai accesibilă.

AO Universal Media este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul “Promovarea valorilor și a proiectelor europene” în Nisporeni, Ungheni, Hâncești, Călărași și Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Related posts

Concert Live: „Hai acasă de Crăciun” organizat de primăria Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Un focar de vegetaţie uscată a izbucnit în satul Ciuteşti, raionul Nisporeni. Ce pedeapsă riscă persoana care a dat foc

Albasat

Școala de muzică din Nisporeni anunță înscrierile pentru anul de studii 2024-2025

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment