Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat a inițiat procedura de revocare din funcție a primarului municipiului Ungheni și a celui din satul Bumbăta din raionul Ungheni, la solicitarea Autorității Naționale de Integritate.
Potrivit unui comunicat de presă al ANI, la 4 ianuarie anul curent, după ce actele de constatare ale ANI au rămas definitive în ultimă instanță, inspectorii de integritate au solicitat Oficiului Teritorial Ungheni să inițieze procedura de revocare din funcție a celor doi primari. Pe 2 februarie, Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat a expediat o notă informativă prin care a anunțat despre depunerea în instanța de judecată a cererilor de inițiere a procedurii de revocare a celor două mandate de primar.
În noiembrie 2018, inspectorul de integritate a stabilit printr-un act de constatare că primarul orașului Ungheni a admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Potrivit ANI, aflându-se în exercițiul funcției, edilul a semnat trei ordine de plată cu o firmă, care aparține soției sale pentru a achiziționa bunuri și servicii. În cazul primarului de Bumbăta, raionul Ungheni, inspectorul de integritate a stabilit că au fost admise cinci conflicte de interese, semnând mai multe acte administrative și juridice, inclusiv contractul de angajare a soției în calitate de bibliotecar-șef în localitate. Conform legislației speciale a ANI, cei doi edili ar fi trebuit să declare conflictele de interese și să aștepte una dintre soluții din partea inspectorilor de integritate.
Solicitat de IPN, primarul satului Bumbăta, Dumitru Paladi, a spus că va acționa în judecată decizia prin care este revocat din funcție și are dovezi că nu au existat conflicte de interese. Edilul susține că a activat doar în interesul public.
Primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, nu a răspuns la telefon. Mai devreme, a declarat pentru IPN că a depus cerere de anulare a actului de constatare emis de ANI. „Eu am depus cerere, am primit câștig de cauză în prima instanță, am primit câștig de cauză în a doua instanță (de apel) și este absolut inexplicabilă hotărârea Curții Supreme de Justiție, care a examinat cazul în lipsa părților, în lipsa mea și în lipsa avocaților, și a anulată hotărârea primei și celei de-a doua instanțe”, a remarcat Alexandru Ambros. Primarul consideră actul ANI ilegal pentru că folosește retroactiv legea.
Potrivit ANI, după încetarea raporturilor de muncă, cei doi subiecți vor fi înscriși în Registrul interdicțiilor și lipsiți de dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar, timp de trei ani.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă