Prognoze sumbre din partea specialiștilor în epidemiologie. Potrivit lor, numărul mic de persoane infectate înregistrat în ultima perioadă nu corespunde realității, și se datorează numărului redus de teste efectuate. Reprezentanții Ministerului Sănătății anticipează o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 în a doua jumătate a lunii mai.
Deși ieri au fost înregistrate doar 126 de cazuri noi de COVID-19, dintre care niciun caz de import și doar 23 de cazuri în municipiul Chișinău, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că cifrele nu reflectă realitatea.
„Majoritatea persoanelor din Chișinău a mers în raioane și adresabilitatea la medicul de familie a fost una foarte mică. Numărul testelor efectuate a fost unul foarte mic, respectiv și rata pozitivității a fost una mică. Dar peste 14 zile incidența prin COVID-19 în Republica Moldova va avea o altă dimensiune ”, a spus Daniela Demișcan, șefa Direcției Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.
Potrivit specialiștilor, perioada de incubație a virusului SARS-COV-2 este de 14 zile. Respectiv, consecințele reuniunilor de familie din timpul sărbătorilor pascale se vor reflecta în statistici abia peste două săptămâni.
„Peste 2 săptămâni vom avea o creștere exponențială a cazurilor de COVID-19. Este demonstrat că orice concentrație umană duce la creșterea numărului persoanelor infectate. Această creștere va fi insuficient influențată de vaccinare. Numărul persoanelor vaccinate este încă extrem de mic pentru a vorbi de o imunitate colectivă”, a spus șeful-adjunct al direcției Sănătate a mun. Chișinău, Boris Gîlca.
Republica Moldova se află acum în stare de urgență în sănătate publică. Restricțiile sunt stabilite de comisiile teritoriale de sănătate publică în funcție de rata îmbolnăvirilor din fiecare unitate administrativ-teritorială.
- Turneul Internațional la lupte libere din Nisporeni: Tot ce trebuie să știi!
- Ambasadori noi în Polonia, Bulgaria și Ungaria
- Incertitudine cu privire la mărimea compensațiilor. Sunt peste 664 de mii de cereri
- ANRE explică de ce a inițiat ajustarea urgentă a prețurilor la gaze
- Din patru kilograme de struguri moldovenești exportați, trei pleacă pe piața europeană