ALBASAT
Nisporeni Societate

Ostașii români, comemorați de Asociația „Faptă, nu Vorbă” la Cimitirul Eroilor Români de la Vărzărești

Membrii asociației „Faptă, nu Vorbă” din Nisporeni au organizat un marș de comemorare a ostașilor români și au adus făclii la Cimitirul Eroilor Români din Vărzărești, ieri, 22 iunie, ziua când s-au împlinit 80 de ani de când România a intrat în război împotriva Uniunii Sovietice, în cadrul operaţiunii cu nume de cod „Munchen” pentru eliberarea Basarabiei şi nordului Bucovinei.

„În urmă cu 80 de ani a început operațiunea de eliberare a Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub jugul bolșevic, pentru care ostașii glorioasei Armate Române au plătit cu prețul propriei vieți. În cinstea lor, Asociația „Faptă, nu Vorbă” a organizat astăzi un marș de comemorare și au adus Lumina la Cimitirul Eroilor Români din Vărzărești, unde își duc somnul de veci ostașii eliberatori!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a asociației.

„Faptă, nu vorbă” este cunoscută ca o asociație promotoare a valorilor românești. De-a lungul timpului, asociația a inițiat și realizat o mulțime de proiecte de reabilitare a mai multor monumente istorice.

Amintim că, ieri, 22 iunie, s-au împlinit 80 de ani de când România a intrat în război, alături de Germania, împotriva URSS. Conducătorul statului, Ion Antonescu a ordonat armatei să treacă Prutul şi să elibereze Basarabia şi nordul Bucovinei, ocupate, în 1940, de Uniunea Sovietică.

În zorii zilei de 22 iunie 1941, asumându-şi răspunderea în faţa istoriei, generalul Ion Antonescu a emis din oraşul Piatra Neamţ, următorul Ordin de zi către armată: „Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşul din Răsărit şi Miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevizmului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul Ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre!..„.

La momentul 22 iunie 1941, numărul total de soldaţi români aflaţi în prima linie era de 325.685, distribuiţi în 12 divizii de infanterie, o divizie blindată, o divizie de infanterie rezervă, o divizie de grăniceri, 3 brigăzi de munte, 3 brigăzi de cavalerie şi 2 brigăzi de fortificaţii.

În cele 35 de zile de lupte pierderile înregistrate (până la 31 iulie) s-au ridicat la 24.396 militari (5.011 morţi, 13.987 răniţi şi 4.487 dispăruţi.

Un rol decisiv în restabilirea graniței pe Nistru l-a avut Armata 11 germană, Ion Antonescu (și nu numai el) recunoscând, chiar atunci, că fără contribuție germană Basarabia și nordul Bucovinei nu ar fi putut fi reîntregite. Bucuria a fost imensă în întreaga ţară.

Pretutindeni, pe imense pancarte, se putea citi „Români, dreptatea învinge!”, dar şi „Nici o brazdă nu se uită!”.

Related posts

Ostașii căzuți în războiul din Afganistan, comemorați la Nisporeni

Albasat

CEC propune validarea mandatului de deputat a doi candidați supleanți de la PAS și BCS

AlbasatTV, Nisporeni

Moldova va împrumuta de la BIRD peste 92 de milioane de euro

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment