Reforma justiției și combaterea corupției sunt prioritățile actualei guvernări, iar Parlamentul, Președinția și Guvernul își vor conjuga eforturile în acest sens. O spune președinta Maia Sandu, potrivit căreia, reforma justiției va începe prin eliminarea judecătorilor și procurorilor corupți din sistem și înlocuirea lor cu persoane profesioniste și integre. Mai mult, șefa statului spune că partidul de guvernare va modifica Legea Procuraturii astfel încât să fie evaluată activitatea Procurorului General, notează IPN.
Șefa statului spune că imediat după învestirea Guvernului, toate cele 3 instituții principale din țară vor fi funcționale și va putea demara reforma justiției. Potrivit Maiei Sandu, evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor va permite curățarea sistemului de elemente corupte.
„Începem să facem ordine de sus, începem să luptăm cu corupția mare, cu abuzurile la nivel înalt. Ceea ce aștept eu de la Parlament și Guvern este să se adopte legile care vor permite inițierea reformei justiției, care să asigure eliminarea judecătorilor și procurorilor corupți. Acești oameni nocivi trebuie să fie eliminați din sistem și la următoarea etapă să fie sancționați. Al doilea lucru care trebuie să se întâmple imediat este creșterea capacității acestor instituții. Va trebui să aducem oameni noi în sistem și să-i pregătim destul de repede”, a spus Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.
Șefa statului a criticat activitatea Procurorului General, menționând că nu există progres pe dosarele de rezonanță, iar fuga din țară a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon ar fi o dovadă în plus a ineficienței Procuraturii.
„Eu apreciez omul după rezultate. În cazul Procurorului General nu am văzut rezultate, din contra, au avut loc lucruri reprobabile. Mă refer la fuga lui Platon. În dosarul Landromatului este clar că procurorul nu și-a făcut treaba, dacă Platon nu este nici măcar bănuit în acest dosar. Acel procuror trebuie cercetat și, probabil, sancționat pentru lipsă de acțiune. PAS va veni cu un proiect de lege pentru modificarea Legii Procuraturii, astfel încât legea să includă evaluarea activității Procurorului General. Nu putem aștepta 7 ani și doar după 7 ani să corectăm lucrurile ”, a spus Maia Sandu.
Potrivit programului de guvernare al noului Executiv, prioritățile în domeniul independenței justiției și combaterii corupției vizează modificarea legislației cu privire la declararea averilor de către funcționarii și demnitarii publici, pentru a exclude declararea averilor la prețuri reduse. De asemenea, urmează a fi înăsprite sancțiunile pentru infracțiunile de corupție și urmează a fi introduse mecanisme transparente de alegere și numire a membrilor CSM și CSP.
- Ambasadori noi în Polonia, Bulgaria și Ungaria
- Incertitudine cu privire la mărimea compensațiilor. Sunt peste 664 de mii de cereri
- ANRE explică de ce a inițiat ajustarea urgentă a prețurilor la gaze
- Din patru kilograme de struguri moldovenești exportați, trei pleacă pe piața europeană
- Cod galben de ceață. Vizibilitatea va fi de 200 de metri și mai puțin