Deținătorii certificatelor COVID, emise de sistemul național până la data de 16 noiembrie 2021, trebuie să descarce documentul în mod repetat de pe pagina www.certificate-covid.gov.md. Acest lucru este necesar în contextul echivalării certificatului COVID eliberat de sistemul electronic al Republicii Moldova cu cel emis în țările Uniunii Europene și ajustării de către autoritățile moldovenești a structurii codului QR conform standardelor UE, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, pentru verificarea certificatelor nou descărcate, persoanele trebuie să acceseze www.certificate-covid.gov.md, secțiunea „Verifică certificat”, sau oricare aplicație interconectată cu gateway-ul european, care centralizează cheile publice de verificare a certificatelor emise la nivelul UE.
Certificatul COVID-19 cuprinde trei tipuri distincte de certificate: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare.
Certificatul de vaccinare conține tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze administrate, data vaccinării. Statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să accepte certificatele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piața UE. Totodată, țările UE pot decide acceptarea certificatelor care atestă administrarea altor tipuri de vaccinuri, incluse în lista de urgență a OMS. Regulile variază de la un stat la altul, de aceea persoanele urmează să consulte din timp condițiile țărilor în care intenționează să călătorească. Pentru uz intern, pe teritoriul Republicii Moldova, sunt valabile toate certificatele cu toate tipurile de vaccin disponibile în țară.
Certificatul de testare este eliberat persoanei în baza unui rezultat negativ, fie la un test RT-PCR, fie la un test rapid antigenic, inclus în lista comună stabilită în baza recomandărilor Consiliului Europei. În prezent, această listă include 138 de tipuri. Majoritatea testelor antigenice utilizate în Republica Moldova se regăsesc în această listă. Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii care doresc să efectueze un test rapid antigen, în scopul obținerii unui certificat COVID, să anunțe reprezentanții laboratoarelor despre acest lucru, pentru a se asigura că este realizat un test inclus în lista aprobată de UE.
Certificatul de recuperare se eliberează, pentru o perioadă de șase luni, persoanelor care au suferit de COVID-19 și s-au vindecat. Pentru uz internațional, conform cerințelor Uniunii Europene, certificatele de recuperare sunt emise în baza unui rezultat pozitiv la un test RT-PCR. Persoanele pot descărca aceste certificate de pe platforma www.certificate-covid.gov.md din data de 16 noiembrie. Pentru uz intern, conform Protocolului Național, certificatele de recuperare se eliberează în baza unui rezultat pozitiv atât la testul RT-PCR, cât și la un test rapid antigenic. Acest tip de certificat va putea fi descărcat de pe platforma www.certificate-covid.gov.md începând cu ziua de luni, 22 noiembrie 2021.
Pe 15 noiembrie 2021, Comisia Europeană a aprobat decizia de a echivala certificatul COVID, eliberat de sistemul electronic al Republicii Moldova, cu cel emis în țările Uniunii Europene. Asta înseamnă conectarea țării noastre la sistemul UE și acceptarea certificatului COVID conform unor condiții egale cu certificatul digital COVID al UE.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan