Premierii României și Republica Moldova, care s-au întâlnit astăzi la București, au remarcat o deschidere și un climat de încredere fără precedent în planul relațiilor bilaterale. „Înțelegem să fructificăm în mod hotărât această fereastră de oportunitate, precum și dialogul dinamic la nivel prezidențial, parlamentar și guvernamental”, a declarat prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, într-un briefing de presă comun cu premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, transmite IPN.
România susține consolidarea prezenței investițiilor românești în Republica Moldova, dar pentru aceasta va fi nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri, astfel încât să fie mai atractiv pentru investitorii români și nu numai, a remarcat Nicolae-Ionel Ciucă. Oficialul a invocat și proiecte de infrastructură cu rol central în conectarea Republicii Moldova la spațiul european prin România, cu accent deosebit asupra construcției podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării podului rutier Galați – Giurgiulești. La un alt subiect de interes pentru cetățeni – reducerea tarifelor de roaming, autoritățile române încurajează discuțiile la nivelul autorităților de reglementare și al operatorilor de telefonie mobilă din cele două state pentru a găsi cât mai rapid soluții.
„Totodată, urmărim dezvoltarea de proiecte în domenii precum justiția și afacerile interne, sănătatea, educația, munca, agricultura, cercetarea, cultura, mediul, apele și pădurile, precum și asistența oficială pentru dezvoltare. Sunt aşadar proiecte cu impact pozitiv pentru toți cetățenii, de susținere a procesului de reforme și a demersurilor lor, de dezvoltare și modernizare. În același timp, aceste acțiuni dețin o relevanță strategică dacă ne gândim, spre exemplu, la acțiunile care vizează creșterea rezilienței prin consolidarea securității energetice”, a mai spus prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a subliniat „şansa istorică” de a transforma comunitatea de limbă „într-o comunitate a marilor proiecte în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin construirea, la propriu și la figurat, de noi poduri, fie că vorbim de interconexiunea în sfera energetică, fie că discutăm despre racordarea infrastructurii de transport din Republica Moldova la rețelele europene, fie că punem bazele facilitării telecomunicațiilor între cele două maluri”.
Natalia Gavrilița spune că este un moment unic în istoria Republicii Moldova, când toate instituțiile de vârf – Președinție, Parlament, Guvern – și-au asumat împreună, pe baza mandatului încredințat de cetățeni cu o largă majoritate, un proiect de țară axat pe integrare europeană, ca reper pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, astfel încât cetățenii să aibă încrederea că își pot îndeplini năzuinţele și aspirațiile la ei acasă. „Iar acest deziderat îl vom putea realiza, așa cum am spus, prin construcția de noi poduri care să ne lege de Europa, iar drumul spre Europa, în mod natural, este prin România”, a subliniat premierul Republicii Moldova.
O prioritate este ca până în 2024 să se realizeze interconectarea sistemelor energetice dintre România și Moldova, construcția de drumuri pentru a lega ambele maluri ale Prutului și să fie conectată rețeaua de drumuri din Moldova la viitoarea Autostradă a Unirii și viitoarea Autostradă a Moldovei. Se dorește ameliorarea legăturilor feroviare între București și Chișinău. Pe termen lung – o cale ferată cu ecartament european și „lucrăm deja în această direcție”, a remarcat Natalia Gavrilița, menționând și importanța pașilor rapizi, pe termen scurt, cum ar fi reluarea, peste trei zile, a circulației cursei feroviare dintre cele două capitale, precum și a trenurilor de rută Iași-Ungheni. Este important că am reușit acest lucru în acest an, declarat de Uniunea Europeană, a adăugat premierul.
Premierul Natalia Gavrilița se află astăzi, 9 decembrie, într-o vizită oficială la București, la invitația premierului român, Nicolae-Ionel Ciucă.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan