ALBASAT
Nisporeni Societate

Migraţia şi consecinţele ei asupra tinerei generaţii

Tot mai mulţi tineri părăsesc Republica Moldova şi migrează individual, sau împreună cu familia, pentru a căuta un trai mai bun. Deşi nu este un lucru nou şi deşi aceştia au mai multe posibilităţi peste hotare, nivelul de trai, natalitatea şi calitatea vieţii scade pe zi ce trece, lucru ce provoacă consecinţe mai grave. Locuri de muncă peste hotare sunt oferite şi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, oferind posibilitatea tinerilor de a munci, pentru a-şi întreţine familiile, care încă au rămas aici.

În prezent, la ANOFM sunt înregistrate peste 2000 de locuri de muncă vacante peste hotare, în baza acordurilor bilaterale interguvernamentale, încheiate între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul statului Israel, Guvernul Bulgariei, dar şi în baza memorandumului de cooperare cu Guvernul Republicii Federale Germania. Ofertele de muncă sunt în mai multe domenii de activitate: în construcţie, în agricultură, dar şi în alte ramuri ale industriei„, a subliat Olga Tulbure, specialist principal în cadrul DOFM Nisporeni.

Am decis să aflăm părerile cetăţenilor simpli în acest sens, însă răspunsurile acestora, nu par a fi atât de încurajatoare la capitolul revenire în ţară.

Sunt neajunsuri, salarii nu sunt, locuri de muncă nu sunt să lucreze oamenii, totul se scumpeşte, benzina, motorina, sunt greutăţi peste tot„.

Nu s-au dus peste hotare oamenii care au studii, dar s-au dus oamenii nevoiaşi, pătura de jos, şi acuma ei îşi şterg picioarele de pătura de jos cel mai tare, fiind că toţi se hrănesc  de la pătura de jos, şi ei scuipă de acolo de unde beau apă„.

De ce să stea aici dacă ei nu au locuri de muncă şi nu au bani ca să se întreţină, să cumpere produse alimentare, el este nevoit să plece, de aceea pleacă mai mult tinerii peste hotare, căci de bine de rău mai faci un ban„.

„Situţia economică care s-a creat în ţară face ca copii să plece, altă ieşire din situaţie, eu spre exemplu nu văd, şi sunt pentru faptul ca tinerii să-şi găsească un loc de muncă şi să plece, aici nu sunt posibilităţi chiar şi cu studii superioare„.

„Vor migra şi bătrânii nu doar tinerii, căci e imposibil să trăieşti în această ţară, am dorit ca măcar după alegeri să se schimbe ceva în ţară, dar nu se va schimba absolut nimic, din ce a fost, a devenit şi mai rău„.

Asta deja a devenit în norma zilei, mi se pare că nu-i normală dar este o problemă foarte mare, să spunem noi aşa este greşeala statului, conducerii că provoacă tinerii să plece pete hotare, e unica şansă a lor să poată să-şi facă un viitor„.

„70% dintre tineri migrează fiindcă salariile sunt mici, în rest poate şi condiţii ar mai trebui. Locuri de muncă dacă ar fi mai multe să fie deschise, desigur că tinerii vor fi plătiţi şi vor fi interesaţi să vină să muncească„.

Olga Tulbure, menţionează că nu toţi tinerii sunt afectaţi pozitiv de migrare. Dacă unii din ei au avut marele noroc să fie totul în regulă, alţii au fost şi încă sunt nevoiţi să îndure unele greutăţi.

„Pentru tânăra generaţie, migraţia în scop de muncă are consecinte atât pozitive, precum: creşterea nivelului de trai, capacitatea familiilor de a oferi studii de calitate copiilor, tinerii acumulează noi experienţe şi aptitudini. Se observă şi careva consecinţe negative: scade numărul tinerilor din ţară, scade natalitatea, creşte numărul divorţurilor şi nu în ultimul rând, mulţi îşi pierd sănătatea„, a mai adăugat Olga Tulbure.

De la începutul anului 2022, Direcţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Nisporeni a înregistrat peste 50 de cereri de aplicare de la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25-49 de ani, pentru ocuparea unui post de muncă peste hotare.

Related posts

Andrei Spînu: În luna mai va trebui să asigurăm un deficit de 30% din totalul energiei electrice necesare

Albasat

Bărbat omorât și lăsat lângă un iaz din Budjac. Trei suspecți sunt reținuți

Albasat

Constituția înnoită după referendum, în vânzare

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment