La data de 28 iulie este marcată Ziua Mondială a Hepatitei. Pentru al doilea an consecutiv, genericul este „Hepatita nu poate aștepta, acționează acum!” și transmite urgența eforturilor necesare pentru a elimina hepatitele virale, ca o amenințare pentru sănătatea publică, până în anul 2030.
Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate pentru a aborda problemele ce țin de hepatitele virale în rândul societății civile și a explica oamenilor cauzele din care acestea apar și cum pot fi tratate.
„Există mai multe tipuri de hepatită: virale și non-virale. Hepatitele virale sunt provocate de virușii A, B, C, E, F G. Căile de transmitere a hepatitei virale, cel mai frecvent, contactul cu leziuni deschise, cu sângele pacientului care este bolnav de hepatită virală, contactul sexual, intervențiile chirurgicale ce se soldează cu diferite infecții. Hepatitele non-virale cel mai des sunt provocate de diferite medicamente, cum ar fi antiviralele, medicamente hepatotoxice. În ultima perioada întâlnim hepatite alcoolice. A crescut incidența prin această patologie, deoarece consumul de alcool în rândul populației este destul de mare”, explică directorul Spitalului Raional Nisporeni, Nadejda Ulinici.
Directorul s-a referit și la unul dintre simptomele hepatitei, care îi alarmează pe mulți, și anume – îngălbenirea pielii.
„Nu în toate cazurile persoana care este bolnavă de hepatită se îngălbenește. Cel mai frecvent se îngălbenesc pacienții care suferă de diferite patologii ale vezicii biliare, cum ar fi icterul mecanic sau tipurile de cancer care afectează celulele ficatului”, a explicat Nadejda Ulinici.
Cu toate acestea, mulți dintre cetățeni nu cunosc prea multe despre hepatită și cum să acționeze pentru a preveni infecția. Alții, în schimb, cunosc anumite metode pentru prevenirea apariției hepatitei și remediile naturiste pentru a ține infecția sub control.
„ – Este o boală contagioasă. Mă protejez făcând sport și mâncând sănătos.
– Cunosc că sunt două tipuri de hepatită. Mai mult nu cunosc. Știu că este A și B, sau B și C, dar nu cunosc nimic. Nu sunt la curent cu măsurile de protecție, cum afectează organismul nu cunosc.
– Nu cunosc prea mult. Vaccina…
– Să nu bem din aceeași sticlă, din aceeași cană. Igiena contează cel mai mult. Să nu mâncăm prea gras, prăjit…
– Eu chiar am fost bolnavă de hepatită. Acuma mă protejez. Iau pastile contra hepatitei. Păstrăm dietă, nu ridicăm greu. Mai multe fructe, legume”, spun cetățenii.
În acest context, directorul Spitalului Raional Nisporeni a explicat care sunt metodele de tratare a hepatitei.
„Metodele de tratare a hepatitei depind de tipul hepatitei. Hepatitele virale, și anume acelea la care incidența este mai mare, hepatita B și C, din 2016 acești pacienți sunt tratați gratuit printr-un program elaborat de Ministerul Sănătății privind tratamentul hepatitelor virale cu tratament antiviral. Toți pacienții care suferă de această patologie se adresează medicului infecționist din cadrul spitalului raional, li se face un set de investigații, dosar, după care este analizat de o comisie la nivel central. Ulterior este stabilit tratamentul antiviral și schema de tratament.
Hepatita vitală C se tratează în 3 luni cu tratament antiviral. La hepatita virală B durata tratamentului este de 2 ani. Celelalte hepatite se tratează simptomatic, în dependență de cauza care a dus la acest tip de hepatită”, a explicat directorul SR Nisporeni.
Medicul a venit și cu un șir de recomandări pentru populație, pentru a se proteja.
„La nivel de republică, teritorial și raional, noi avem program privind tratamentul hepatitelor virale care este implementat și la noi în raionul Nisporeni. Pentru populație aș menționa să se testeze la hepatită. Există teste rapide și în câteva minute rezultatul este pe loc. Majoritatea pacienților care trăiesc cu această boală fără a ști că ei suferă de hepatită ei sunt ca o sursă de infectare pentru alte persoane. O altă metodă de prevenire a hepatitelor virale este vaccinarea persoanelor, împotriva hepatitei virale B, care este inclusă în calendarul național de vaccinări al Republicii Moldova. O altă metodă, chiar dacă suntem bolnavi, să ne prezentăm la medic și să urmăm tratament antiviral împotriva hepatitei virale B și C”, a menționat Nadejda Ulinici.
În R. Moldova, în 2021, au fost înregistrate 1888 cazuri. În raionul Nisporeni pe parcursul anului 2021 au fost înregistrate 712 persoane cu hepatită cronică și ciroză hepatică, dintre care 3 erau copii.
În secțiile Spitalului Raional Nisporeni se tratează anual aproximativ 80 pacienți cu hepatită.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan