ALBASAT
Nisporeni Societate

Refugiații ucraineni cazați în Nisporeni au primit vouchere pentru produse alimentare și de igienă

Refugiații ucraineni cazați în familii din localitățile raionului Nisporeni au beneficiat de vouchere în valoare de 3000 de lei, destinate pentru produse alimentare și produse de igienă personală. Voucherele sunt oferite în cadrul unei campanii de susținere a refugiaților cazați în familii și este inițiată de Organizația Nonguvernamentală „HelpAge International”.

Acesta nu este unicul sprijin pentru refugiați. Mai multe organizații nonguvernamentale au pus umărul pentru dotarea Centrului de Plasament din raion, unde sunt cazați aceștia, dar au venit și cu produse de primă necesitate.

„În raionul Nisporeni de la bun început toată populația a fost receptivă, au venit cu donații. Suntem susținuți de organizațiile internaționale, ONG-uri. Centrul de plasament a fost dotat cu paturi noi, saltele, albituri, tot strictul necesar. La fel sunt asigurate cu vouchere pentru produse alimentare familiile care au găzduit refugiați. Asociația HelpAge, la familiile refugiaților din raion, le acordă vouchere în sumă de 3000 lei. De către Crucea Roșie, Diaconia, cu colete cu produse alimentare, pachete individuale pentru igienă. Sunt active toate organizațiile nonguvernamentale în susținerea și ajutorarea refugiaților”, susține Xenia Axente, șefa Direcției asistență socială și protecție a familiei din Nisporeni.

La Centrul de plasament temporar pentru refugiați din raion la moment se află 65 de persoane. Aceștia beneficiază de toate facilitățile.

„Persoanele care sunt în Centrul de plasament sunt asigurate cu hrana de 3 ori pe zi. Avem acorduri de colaborare cu diferite organizații non-guvernamentale unde vin cât și juriști și psihologi. Consiliere psihologică au avut toți de la început. Noi ca autoritate tutelară – Direcția asistență socială, suntem permanent alături de ei. La centrul de plasament avem dotate mai multe birouri, cabinete cu calculatoare, jucării, specialiști, psihologi, pedagogi, juriști, care îi ghidează pe refugiați și ei primesc răspunsuri la toate întrebările”, menționează Xenia Axente.

Pe lângă facilitățile de care beneficiază refugiații, aceștia au și posibilități de angajare în câmpul muncii pe teritoriul raionului.

„Avem o colaborare cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Am făcut anunțul unde avem locuri vacante și ce posibilități au de a fi angajați. Până la moment a fost angajată temporar o persoană, mai apoi s-a eliberat”, susține Xenia Axente.

Și pentru că nu a mai rămas mult timp până la începutul anului școlar, autoritățile au pregătit o clasă pentru copiii refugiați, unde acești vor putea învăța.

„Copiii din familiile cu refugiați la 1 septembrie fie vor merge la școală fizic sau majoritatea online. La centrul de plasament pregătim o clasă și o vom dota cu calculatoare pentru ca copiii să poată să facă lecții. Sunt în vizorul atât a autorităților tutelare locale cât și teritoriale”, precizează Xenia Axente.

Autoritățile își exprimă speranța că și în continuare vor avea susținerea organizațiilor nonguvernamentale, pentru a-i putea sprijini pe refugiați.

„În continuare tot sperăm că vom avea susținerea acestor organizații și refugiații se vor simți bine aici la noi în R. Moldova. Menirea noastră ca autoritate tutelară locală este să implementăm politicile statului în teritoriu. Facem și am făcut față tuturor provocărilor și în continuare vom face față”, dă asigurări Xenia Axente.

În raionul Nisporeni la moment se află 185 de refugiați ucraineni, dintre care 90 sunt copii.  

Related posts

Astăzi expiră termenul limită de achitare a impozitului pe avere pentru 2023

AlbasatTV, Nisporeni

Centrul de Prevenire a Abuzului față de Copii consideră periculoasă redeschiderea grădinițelor

Albasat

CFM a pus la dispoziție un tren care va transporta 1200 de refugiați din Ucraina

Albasat

Leave a Comment