Guvernul Germaniei a anunțat, duminică, un pachet de sprijin masiv pentru familiile germane, multe dintre care nu pot face față creșterilor costurilor de trai, în condițiile în care criza energetică și consecințele războiului sângeros dus de Putin în Ucraina de peste o jumătate de an încep să devină tot mai grave. Pachetul de sprijin anunțat de Olaf Scholz este în valoare de aproximativ 65 de miliarde de euro. „Vom trece cu bine prin această iarnă”, a declarat cancelarul Olaf Scholz.
Măsurile includ un nou tichet, mai ieftin, de transport public, o sumă unică de 300, respectiv 200 de euro pentru pensionari şi studenţi pentru plata facturii la energie, o majorare a sumelor acordate pentru persoanele vârstnice sau în incapacitate de muncă, şi o creştere cu 18 euro a alocaţiei pentru copii. O sumă de 300 de euro, tot pentru plata facturilor la energie, fusese deja convenită pentru persoanele care lucrează. În plus, guvernul va introduce tarife mai mici pentru un anumit plafon de bază al consumului de energie, peste care tariful va creşte.
„Un ajutor rapid şi proporţionat către cetăţeni şi firme este necesar dată fiind creşterea rapidă a preţurilor la energie”, se arată în document, elaborat după săptămâni de discuţii laborioase între cele trei partide ale coaliţiei de guvernare de la Berlin. Potrivit documentului, în octombrie va intra în vigoare o taxă pe gaz destinată să evite falimentul companiilor energetice germane. Taxa va genera o nouă majorare a facturii energetice a gospodăriilor, cu mai multe sute de euro.
Potrivit şefului Bundesbank, banca centrală germană, este probabil ca inflaţia, ajunsă în august la 7,9%, să atingă 10% până la sfârşitul anului, o premieră după anii 1950. De la declanşarea invaziei rusești în Ucraina, guvernul Scholz a deblocat deja două pachete de ajutoare pentru familii, în sumă totală de aproximativ 30 miliarde de euro.
Unele măsuri au expirat recent, precum rabatul la carburant şi popularul abonament de 9 euro pe lună în tot transportul public, cu excepţia liniilor de mare viteză. Anunţul acestui nou plan negociat de la începutul verii a fost amânat de mai multe ori, o situaţie ce ilustrează disputele între cele trei partide ale coaliţiei aflate la putere de nouă luni.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan