ALBASAT
Diverse Jurnalul sănătății Sanatate Societate

8 sfaturi pentru o memorie de invidiat

Nu ți se întâmplă numai ție! Iată câteva sfaturi practice pentru îmbunătățirea memoriei.

1. Ia un supliment pentru memorie

Suplimentele pentru memorie conțin compuși care îmbunătățesc irigarea cu sânge a creierului sau care sprijină sinteza unor mediatori chimici neuronali. Ia în calcul o cură cu un supliment alimentar cât mai natural, care sprijină funcționarea normală a creierului.

2.Include sportul în rutina zilnică

Activitatea fizică accentuează fluxul de sânge către creier, ceea ce poate îmbunătăți semnificativ memoria. Majoritatea adulților sănătoși au nevoie de minimum 150 de minute pe săptămână de exercițiu fizic moderat, aerob, cum e mersul vioi sau mersul cu bicicleta. Alternativa este reprezentată de minimum 75 de minute de activitate fizică intensă de tipul joggingului.

3. Fii activ din punct de vedere mental

Așa cum sportul îți ține corpul în formă, activitățile care stimulează creierul îți antrenează mintea și reduc riscul de deteriorare a memoriei. Rezolvă cuvinte încrucișate, joacă bridge sau șah, testează trasee alternative atunci când conduci, învață o limbă străină sau să cânți la un instrument muzical, fă voluntariat într-o comunitate locală.

4. Socializează în mod regulat

Interacțiunea socială este importantă în prevenirea și tratamentul depresiei și al anxietății, ambele având o contribuție importantă în deteriorarea memoriei. Caută cât mai multe oportunități de a petrece timp alături de cei dragi, mai ales dacă locuiești singur.

5. Organizează-te mai eficient

Există o probabilitate mult mai mare de a uita lucruri, dacă locuința ta este aglomerată. Aruncă tot ceea ce nu îți este de folos și simplifică-ți viața.

Notează sarcinile pe care le ai de îndeplinit, programările, listele de cumpărături, într-o agendă fizică sau virtuală, astfel încât să ai la un loc toată informația necesară. Bifează activitățile pe care le-ai îndeplinit deja și actualizează listele periodic.

Limitează elementele care te-ar putea distrage și nu te apuca de mai multe lucruri deodată. Concentrează-te asupra informației pe care dorești să o reții și fă conexiuni cu melodii preferate sau cu obiecte familiare.

7. Odihnește-te

Un somn de calitate este esențial pentru buna funcționare a creierului. De altfel, somnul este implicat în consolidarea memoriei. Fă o prioritate din a te odihni corespunzător pe timp de noapte, între 7 și 9 ore.

8. Alege o alimentație sănătoasă

O alimentație sănătoasă este în egală măsură importantă pentru inimă și pentru minte. Fructele, legumele, cerealele integrale, sursele de proteine de calitate cu conținut redus de grăsimi nesănătoase trebuie să constituie baza alimentației tale. Atenție și la consumul de alcool, care poate afecta grav memoria.

9. Gestionează corect afecțiunile cronice

Urmează recomandările medicului atunci când vine vorba despre bolile cronice de care suferi. Depresia, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, diabetul, obezitatea și pierderea auzului sunt câteva dintre bolile care au un impact negativ semnificativ asupra funcționării creierului. Cu cât ai mai multă grijă de tine, cu atât memoria ta va rămâne intactă.

Trece în revistă medicamentele pe care le iei, împreună cu medicul. Unele dintre ele pot afecta memoria. La altele, doza poate necesita ajustări periodice, în funcție de rezultatele analizelor. O bună stare de sănătate merge mână în mână cu o memorie bună.

Related posts

Igor Dodon așteaptă la discuții liderii PSRM, PDM, PAS și Platforma DA

Albasat

Игорь Додон: Твёрдо придерживаюсь позиции, что этот парламент должен быть распущен

Albasat

BNM explică oscilațiile de curs valutar din ultimele luni

Albasat

Leave a Comment