Consumul recomandat de fructe pe zi depinde de o serie de factori, dar adulții ar trebui să consume, în general, în jur de 400 de grame de fructe zilnic, spun Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. De exemplu, 200 de grame ar putea fi un măr, o banană, trei prune de mărime medie sau șapte felii de mango.
Care este cel mai sănătos fruct?
Deși toate fructele sunt sănătoase, nutriționistul Danielle Crumble Smith recomandă un fruct plin de nutrienți în mod special – afinele, notează USA Today.
Afinele conțin multe fibre, care dau senzația de sațietate mai mult timp. De asemenea, se numără printre fructele cu cel mai mare conținut de antioxidanți, care previn sau întârzie deteriorarea celulelor.
„Din punct de vedere cognitiv, există o mulțime de beneficii în ceea ce privește memoria și unele studii arată beneficii cardiovasculare sau compuși care luptă împotriva cancerului”, spune Crumble Smith. „În general, acestea scad inflamația”.
Cu toate acestea, Crumble Smith spune că a mânca afine sălbatice nu este esențial pentru a obține nutrienții sănătoși din fructe. Consumul de fructe de orice fel va da rezultate sănătoase, deși unele fructe au nutrienți care servesc unor scopuri diferite.
De exemplu, merele conțin pectină, o fibră care acționează ca un prebiotic ce poate ajuta funcția colonului și digestia.
Fructele bogate în vitamina C ar trebui să fie, de asemenea, pe lista noastră, inclusiv citricele (portocale, grapefruit și lămâi) și căpșunele.
„Vitamina C ajută la producția de colagen, iar în generația noastră, oamenii sunt preocupați de diminuarea ridurilor și de sănătatea părului, a pielii și a unghiilor”, spune Crumble Smith. „Vitamina C este, de fapt, cu adevărat crucială pentru asta”.
Cât de bun este zahărul din fructe pentru sănătate
Unele temeri legate de fructe provin din conținutul lor de zahăr. Deși unele fructe conțin o cantitate mare de zahăr, acestea sunt în continuare benefice pentru sănătate, spune nutriționistul Crumble Smith.
„Fructele au atât de multe vitamine, minerale, fibre, apă și alți nutrienți de care corpul nostru are nevoie”, spune ea.
De fapt, fructele pot combate starea de oboseală de după-amiază, când majoritatea oamenilor se îndreaptă spre o ceașcă de cafea. Deoarece zahărul natural este o sursă sănătoasă de energie, asocierea fructelor cu proteine vă oferă un impuls similar celui pe care l-ați obține prin cofeină.
Crumble Smith recomandă totuși prudență pentru persoanele cu diabet, rezistență la insulină sau probleme cu glicemia. În acest caz, fii atenți la mărimea porțiilor sau încercați să vă asociați fructul pe care îl consumați la gustarea de după-amiază cu o proteină, cum ar fi iaurtul sau brânza.
Smoothie-urile de fructe sunt o modalitate ușoară și accesibilă de a obține conținutul zilnic de fructe, dar nu neaparat și cea mai bună alegere.
„Doar pentru că ceva spune 100% fructe… de multe ori nu este cea mai bună alegere”, spune Crumble Smith. „Pentru că, în acest caz, toate fructele concentrate tind să fie foarte bogate în zahăr și nu au nicio proteină care să ajute la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.”
Cum să încorporezi fructele în dieta ta
În afară de creșterea consumului de fructe, o modalitate ușoară de a vă determina să mâncați mai multe fructe este să cumperați în fiecare săptămână câte un fruct pe care nu l-ați mai încercat până acum.
„Este o modalitate excelentă de a vă expune la ceea ce nu ați încercat niciodată și, potențial, de a găsi ceva ce vă place”, spune Crumble Smith.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă