ALBASAT
Actualitate Societate

Cel puțin doi din cei 10 diplomați ruși rămași la Chișinău au legături cu FSB, investigație

Cel puțin doi din cei 10 diplomați ruși rămași la Chișinău după recentele expulzări au legături cu Serviciul Federal de Securitate rus – FSB, iar alții doi au înscrieri la adrese din Moscova asociate cu direcția de spionaj a armatei ruse – GRU, arată o investigație nouă a Europei Libere, citate de IPN.

Republica Moldova a expulzat în luna august 45 din cei 70 de diplomați ruși și personal tehnic al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău după ce o anchetă a publicației rusești The Insider și postului Jurnal TV din Moldova a descoperit un număr excesiv de antene pe clădirile ambasadei.

În urma anchetei din iulie, autoritățile moldovene au spus că, în loc „să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații”, Moscova și-ar folosi diplomații de la Chișinău pentru destabilizare. Ca urmare, s-a cerut ca numărul lor să fie limitat. Dar investigația arată că și după expulzarea masivă din august la Chișinău, au rămas diplomați ruși care au legături cu serviciile de informații sau cu armata rusă.

Potrivit unor baze oficiale de date rusești consultate de Europa Liberă, printre diplomații ruși de la ambasada din Chișinău care au legături cu FSB se numără doi primi-secretari, adică oficiali de rang înalt în ierarhia diplomatică rusă, în timp ce atașatul militar și asistentul acestuia au înscrieri la adrese din Moscova folosite de GRU, direcția de spionaj a armatei ruse.

Investigația arată cum Rusia continuă să-și completeze corpul diplomatic din ambasade cu oameni din serviciile de informații în ciuda eforturilor depuse de țări europene pentru a elimina spionii care activează sub acoperire diplomatică. O investigație din luna martie a Europei Libere arată că cel puțin trei diplomați ruși expulzați sau declarați indezirabili de țări membre ale UE, inclusiv din cauza suspiciunilor de spionaj, au reapărut ca diplomați ruși acreditați în Serbia.

Ambasada rusă la Chișinău nu a răspuns solicitării autorilor investigației de a se pronunța în legătură cu investigația înainte de publicare.

Întrebat în legătură cu principalele constatări, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a spus într-o declarație făcută Europei Libere pe 5 septembrie că autoritățile au întreprins mai mulți pași fermi necesari pentru a contracara acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse îndreptate împotriva Republicii Moldova, între care asigurarea unei parități a prezenței diplomatice reciproce, inclusiv în contextul suspiciunilor privind posibile acțiuni de spionaj. Ministerul a mai spus că, potrivit prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, un tratat din 1961 care reglementează practicile și principiile relațiilor diplomatice între țările semnatare, selectarea personalului diplomatic al Ambasadei Federației Ruse este de competența autorităților ruse.

Related posts

Труп жителя столицы обнаружен в собственной квартире

Albasat

Maia Sandu: Să fii un jurnalist onest înseamnă să fii un jurnalist liber

AlbasatTV, Nisporeni

Poliția din Nisporeni, vigilentă în timpul Sărbătorilor Pascale

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment