ALBASAT
Actualitate Societate

Importul de cereale, între frici și perspective

După ce a bulversat pe parcursul câtorva luni opinia publică, subiectul cerealelor ucrainene în Moldova depășește domeniul presupunerilor și suspiciunilor, transmite IPN.

Din luna octombrie 2023, importul de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui este reglementat printr-o procedură de licențiere, de care pot beneficia, în special, procesatorii și crescătorii de animale. Ceea ce sugerează consumatorului de mici că dacă poate introduce în țară nutrețuri mai ieftine decât cele furnizate de agricultorii autohtoni – să nu ezite s-o facă.

O analiză a datelor vamale realizată de expertul agricol Iurie Rija, arată efectul instituirii procedurii de licențiere a importurilor respective. Contrar gurilor rele că în acest stat nimic nu funcționează sau are efecte opuse celor scontate, în noiembrie nu au avut loc importuri de grâu, porumb și floarea soarelui. Asta dacă nu se iau în calcul peste o sută de tone de semințe de floarea soarelui, la un preț de circa 36 lei pentru un kilogram, ceea ce sugerează că acestea erau gata prăjite și au mers direct în rețelele comerciale pentru a fi ronțăite conform obișnuințelor basarabene.

În schimb exporturile de floarea soarelui au fost de circa 50.000 de tone, la un preț de doar 6,77 lei pentru un kilogram, în scădere cu peste 50 de bani față de lunile octombrie și septembrie, și cu circa 50% mai ieftin decât era la începutul anului.

În cazul grâului, nu a fost înregistrat niciun import în luna noiembrie, iar din iulie și până în noiembrie au fost importate doar 43 de tone de grâu. Aceasta este o cantitate infimă în condițiile în care exporturile de grâu au depășit 600.000 de tone. Prețul de export a coborât în octombrie la doar 3,30 lei pentru un kilogram, iar în noiembrie a urcat la 3,38 lei.

Și în cazul porumbului, în noiembrie nu s-au atestat importuri, iar în perioada iulie-noiembrie în total au fost importate circa 1.600 tone, în special, de către unii producători de alcool. În schimb exporturile au urcat în noiembrie la circa 77.000 tone, iar de la începutul anului au fost mai mari de 530.000 tone.

În lunile septembrie-noiembrie prețul mediu de export a fost de 3,12-3,33 lei pentru un kilogram, cele mai mici din ultimii trei ani.

În aceste condiții, Asociația Forța Fermierilor se arată deranjată că ridicarea stării de urgență, începând cu 1 ianuarie 2024, va pune pe linie moartă toate deciziile CSE, inclusiv decizia din 4 octombrie 2023, prin care s-a impus mecanismul de licențiere a importului de porumb, grâu și floarea soarelui.

În consecință, Forța Fermierilor a cerut introducerea unui mecanism stabil și durabil privind limitarea importului cerealelor și oleaginoaselor, similar cu cele instituite în România și Bulgaria.

Asociația mai atrage atenția la faptul că lipsa restricțiilor de import, „nu doar va dezechilibra piața internă, dar și va pune în pericol exportul grâului, porumbului și florii soarelui în România, care nu odată a atenționat țara noastră despre pericolul reexportului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. Iar blocarea exporturilor în România ar fi o catastrofă definitivă pentru fermierii din Moldova”, afirmă Asociația.

În replică, guvernanții au dat asigurări că iau în calcul măsurile necesare pentru a proteja producătorii locali și consumatorii. 

Related posts

Parlamentul israelian alege un nou președinte al țării. Cine sunt candidații

Albasat

Arina Spătaru: Am aflat că în Parlament avem cel puțin o persoană testată pozitiv cu COVID-19

Albasat

33 de ani de libertate: Cum și-a construit Moldova drumul independent?

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment