Alegătorii cu cetățenia statelor Uniunii Europene sunt așteptați duminică la cele 52 de secții de votare deschise în Republica Moldova pentru alegerile în Parlamentul European. Votarea va începe la ora 07.00 și se va încheia la ora 22.00. Dacă vor mai fi alegători care vor sta la coadă să își exercite dreptul la vot, votarea va putea fi prelungită până cel mult la ora 23.59, transmite IPN.
Potrivit Ambasadei României la Chișinău, cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării. Este vorba despre: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. La alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 nu este permisă votarea cu titlul de călătorie.
Totodată, Ambasada atenționează că pentru a putea vota actul de identitate trebuie să se afle în termenul de valabilitate, nefiind posibilă votarea cu un document expirat. Cetățenii străini ai altor state membre UE, cu domiciliul sau reședința pe teritoriul României, pot vota eurodeputații români doar dacă s-au înregistrat în prealabil în România pe listele speciale pentru a vota la aceste alegeri.
Din cele 52 de secții de votare, 28 de secții sunt deschise în zona de centru, 17 în zona nord și 7 în sudul Republicii Moldova. În Chișinău, alegătorii pot vota la oricare dintre cele 13 secții deschise în capitală. Pentru cetățenii României și Bulgariei au fost deschise mai multe secții de votare, iar pentru cetățenii celorlalte țări votul se va desfășura la misiunile diplomatice aflate în Moldova.
Ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, a subliniat că participarea la aceste alegeri este esențială pentru a ne asigura că vocea noastră este auzită în Uniunea Europeană și pentru a aduce Republica Moldova mai aproape de UE. „Prin prezența noastră masivă demonstrăm că suntem europeni și că locul nostru este în UE, contribuind astfel la dezvoltarea și integrarea noastră europeană”, a declarat Mihai Popșoi.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan