Cel de-al doilea grup de profesori din Moldova merge la Iași, România, pentru cursuri de limbă română. Cinzeci și trei de profesori din UTA Găgăuzia, raioanele Dubăsari, Taraclia, Cahul și municipiul Bălți vor participa la prelegeri susținute de personalități academice notorii și la activități culturale care le vor îmbogăți experiența profesională și dorința de a fi promotori adevărați ai culturii și limbii române, a menționat secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru, la un eveniment care a avut loc în dimineața zilei de joi la Guvern. Programul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuzaˮ din Iași și este prevăzut pentru perioada 17-31 iulie, transmite IPN.
Valentina Olaru a spus că este un exemplu bun de colaborare transfrontalieră în domeniul educației, un angajament comun al părților implicate pentru dezvoltarea competențelor lingvistice și pentru ca „ceea ce se întâmplă în pedagogia din Republica Moldova să fie la cel mai înalt nivelˮ.
Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a reamintit că primul grup de profesori, 57 la număr, a mers în câteva universități din România și a revenit cu impresii foarte bune. „Am toată certitudine că și experiența voastră de două săptămâni la Iași va fi una cu adevărat memorabilă. Apreciem mult că în cadrul acestui grup nu avem doar profesori de limba română, cum a fost în cazul primului grup, dar avem și profesori de alte discipline care cochetează cu ideea de a preda disciplina în limba română sau deja o fac. Și asta face parte din strategia noastră generală de a promova educația multilingvă, încercarea de a migra mai multe discipline în școlile alolingve, în special în Găgăuzia, în direcția limbii române sau în direcția limbii găgăuzeˮ, a declarat ministrul.
„Este un proiect frumos pe care îmi doresc foarte mult să-l putem continua și în anul viitor și să avem mai multe locuri pentru cadrele didactice și universitare interesate să-și perfecționeze cunoștințele de limba română în Româniaˮ, a spus ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.
În sistemul educațional al Republicii Moldova sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă