Serviciul de Informații și Securitate susține că este un fals așa-zisul ordin prin care s-ar ordona ca mass-media din Moldova să fie verificate referitor la publicarea informațiilor cu caracter opozițional, critici la adresa actualei guvernări sau a organelor de stat.
„Serviciul de Informații și Securitate nu a emis un asemenea ordin. Și nici adresa electronică de pe care a fost expediat acest ordin fals nu aparține instituției”, a precizat pentru IPN purtătoarea de cuvânt a SIS, Daniela Mânzatu.
În ordinul fals din 16 octombrie este dată o dispoziție de „verificare a surselor de finanțare a mass-media”, precum și „blocarea mijloacelor în masă care nu au fost verificate”. Așa-zisul document, care pretinde a fi semnat de directorul SIS, a fost expediat de pe un mail, în care mesajul de însoțire este semnat de către „directorul asociat Serviciilor de informare și securitate, Victor Hodoroja”.
Serviciul de Informații și Securitate precizează că informația nu corespunde realității, iar obiectivul distribuirilor este de a afecta imaginea și credibilitatea instituției.
„Atenționăm că adresa de pe care ar fi fost expediată informația nu este asociată SIS, fiind inventată pentru a induce în eroare și a crea confuzie în rândul jurnaliștilor. În această ordine de idei, condamnăm orice încercări de denigrare și dezaprobăm manifestările de implicare a Serviciului în dispute cu substrat politic. SIS își reafirmă hotărârea de a menține neutralitatea și echidistanța în activitatea cotidiană, fiind concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale, care privesc exclusiv securitatea națională, cu respectarea strictă a legii”, mai menționează Serviciul de Informații și Securitate.
- În Finlanda, lupta împotriva dezinformării începe în școală: „Toată lumea este implicată” în depistarea trolilor și a informațiilor false
- Pensia de întreținere a copilului va fi actualizată, conform minimului de existență
- Un bărbat a murit după ce a căzut de la înălțime pe un șantier, de revelion
- Creșterea tarifelor la electricitate va împinge inflația la 10%, – economistul Veaceslav Ioniță
- 47 de copii, născuți în prima zi a anului 2025