Raionul Nisporeni se confruntă cu un mare deficit de medici de familie. În 14 localități din mediul rural nu există niciun medic de familie, iar altele 4 au un număr insuficient, raportat la populația din zona respectivă. În total, în raionul Nisporeni ar mai fi nevoie de 16 medici de familie si 15 asistenți medicali. Oamenii fac kilometri ca să fie ajutați, iar atunci când ajung la cabinet, așteaptă ore în șir. Felul în care statul ne asigură asistența medicală, ne afectează stilul de viață, sănătatea și longevitatea.
Autorităţile ridică neputincios din umeri.
Șefa Centrului de Sănătate din Nisporeni, Vera Tăbăcaru, recunoaște că va fi foarte greu să atragă medicii de familie la sate, dar speră ca va reuși:
Vera Tăbăcaru, șefa Centrului de Sănătate Nisporeni: „Ca și în multe raioane din RM, în Nisporeni, în fiecare an se simte o lipsă acută a cadrelor medicale, atât a medicilor de familie, cât și a asistentelor medicale. În prezent, parcă deja a devenit o tradiție ca lucrătorii medicali, care ar trebui să lucreze cel puțin 3 ani în calitate de tineri specialiști, pleacă repede, desigur peste hotarele RM pentru un trai mai decent, pentru un salariu mai bun. În acest an, cu părere de rău, au plecat 4 tineri specialiști, dar am angajat doar 2, și 4 asistente medicale au fost angajate, dintre care 3 au plecat. De asemenea, avem unele sate în care nu sunt asistenți medicali și în unele sate nu sunt nici medici de familie. Centrul de Sănătate Nisporeni cuprinde 18 sate, cărora le oferim asistență medicală. De exemplu, în satele unde lipsesc medicii de familie, se organizează deplasări din Centrul de Sănătate Nisporeni. Medicul de familie se deplasează de doua ori pe săptămână, iar asistentul medical de trei ori pe săptămână, în acest mod, pacienții sunt programați și primesc serviciile medicale necesare.”
Deficitul cadrelor medicale în Nisporeni este la ordinea zilei, susțin reprezentanții Centrului de Sănătate. Tinerii specialiști refuză să activeze în zonele rurale, din lipsa condițiilor de trai. Astfel, pacienții sunt cei care au de suferit.
„Pierd o săptămâna de lucru ca să nimeresc la medic, tare frumos, tare bine,… și cu programare și fără” , susține un locuitor din Nisporeni.
Alții spun că ajung mai repede la medicul de familie „Ne programăm din timp și ajungem într-o zi, două maxim.”
„Cu programare din timp, rând, cu o zi înainte te programezi”, susține un locuitor din Nisporeni.
În aceste condiții, medicii de la Centrul de Sănătate Nisporeni fac naveta de două ori pe săptămână pentru a examina pacienții din alte localități. În alte zile, pacienții vin la medicii din raion pentru a nu întrerupe tratamentul sau pentru alte consultații, ne explică medicul de familie Carolina Mătăsaru.
Carolina Mătăsaru, medic de familie Centrul de Sănătate Nisporeni:” Merg în satul Cristeşti de doua ori pe săptămână, deoarece acolo nu exista medic de familie. În fiecare zi de luni deservesc pacienții mai în vârstă, iar joi mă ocup de copii și de femeile gravide. Ne descurcăm bine, pacienții sunt receptivi, înțelegători, se adresează când au nevoie, iar noi încercăm să le rezolvăm pe toate. Aș spune că e un pic greu, deoarece nu putem organiza în sat programarea și vin destul de mulți oameni. Oamenii vin grămadă, rar când se respectă ziua de gravide sau de copii. Merg la ei de doua ori pe săptămână și toți au nevoie în ziua când ai venit, dar încercăm să ne descurcăm.”
Locuitorii din satul Șendreni, spre exemplu, nu au mai avut medic de familie de ani de zile. La începutul lunii octombrie, aici a fost inaugurat un Oficiu al medicilor de familie, renovat, cu echipament modern pentru tratament și diagnosticare.
Deși există la Șendreni un oficiu modern, cu dotările necesare, deocamdată nu are cine să le stea la dispoziția oamenilor din sat. Problema cadrelor medicale este acută. Oficiul medicilor de familie de la Șendreni nu are nici un medic care să activeze aici în permanență. La dispoziția pacienților este asistenta Valentina Podaru, care știe sa le facă pe toate.
Valentina Podaru, asistentă medicală: „Aici fac de toate, tot ce depinde de o asistentă medicală. Când am copilași la control, îi cântăresc, îi măsor perimetrul capului, abdomenului, le scriu îndreptări dacă trebuie să treacă. Dacă copilul este cu temperatură îl trimit imediat la medicul de urgență.”
O soluție temporară a fost găsită. O dată pe săptămână, aici va veni un medic de la Centrul de Sănătate din Nisporeni, pentru a acorda serviciile medicale de care au nevoie localnicii.
Oamenii s-au adaptat și s-au înscris la medici de familie din Nisporeni, iar cei care nu au optat să se deplaseze la oraș, sunt deserviți de asistenta medicală din sat.
ALBASAT: Cum vă descurcați atunci când aveți nevoie de medic de familie?
Maria Guidea, locuitoare a satului Şendreni: „Ne descurcăm greu, avem o soră medicală, este foarte bravo.”
ALBASAT: Dar când aveți vreo urgență ce faceți?
Maria Guidea, locuitoare a satului Şendreni: „Sunăm la vecinii care au mașina și ne ducem la Nisporeni. A fost mai bine deoarece venea ambulanța, dar acum au schimbat, vin taxiurile. Dacă se îmbolnăvește un bătrân, un copil, nu știu ce o să facem, nu este bine. Eu am 5 copii și îmi amintesc mai demult, când era un medic de familie, venea peste o zi și controla copiii, dar acum nu știu, este un doctor de familie la 2 sate.”
ALBASAT: Cum vă descurcați atunci când aveți nevoie de medic de familie?
Petru Guidea, locuitor al satului Şendreni: „La Nisporeni este un medic de familie la care mă adresez, doamna Barila și cred că îmi acordă ajutorul care trebuie, când am nevoie merg la ea și sunt mulțumit.”
ALBASAT: Dar când aveți vreo urgență ce faceți?
Petru Guidea, locuitor al satului Şendreni: „Sun și vine salvarea, sufăr de tensiune și când e o situație mai gravă, sun și ei vin. S-a construit un centru medical aşa de mare, frumos, aranjat cu multe aparate, dar medic de familie deocamdată în Șendreni nu este. Avem o soră medicala, ea este permanent la servici. ”
Spiridon Tugulea, locuitor al satului Şendreni: „Greu de tot, în caz de urgență nu avem pe cine chema, sora medicală trăiește foarte departe, în partea cealaltă de sat și aici nu este nimeni. Ar fi bine să avem un medic de familie aici pe loc, să avem și noi vreun ajutor, dar nu avem nici un ajutor aici.”
Ion Bolea, locuitor al satului Şendreni : „Aici în Șendreni este potop, nu-i nimic aici… Acesta este cel mai păcătos sat din tot raionul, nimeni nu ne atrage atenția. La Nisporeni te duci să te programezi, te-au programat la ora 8:00 -10:00 și cei care cunosc medicul trec, dar tu stai acolo programat, când aproape să ajungi la ea, gata – e ora mesei, noi nu avem timp, veniți după masă. Eu vin 5 km pe jos, flămând, cu picioarele umflate… Trebuie să avem aici un medic de familie.”
Noul Oficiu al medicilor de familie din Șendreni a costat 1 milion 800 mii de lei. 1 milion 500 mii de lei, au fost oferiți de către CNAM din Fondul de dezvoltare și modernizare a instituțiilor medicale primare. Alte 250 mii de lei au fost contribuția Centrului de Sănătate din Nisporeni, iar 50 de mii au fost oferiți de Consiliul raional. Oficiul medicilor de familie din Șendreni este al șaptelea la număr în raionul Nisporeni, reabilitat din Fondul de dezvoltare și modernizare a instituțiilor medicale primare.
Câți bani câștigă un medic de familie?
Un medic începător, cu 1500 de pacienți, încasează 5000 lei lunar, unul cu experiență de minim 5 ani de muncă, câștiga 5900 de lei lunar. O asistentă medicală începe cu un salariu net de 3300 lei, iar cea cu o experiență de muncă mai mare de 5 ani – încasează lunar 3900 lei.
În raionul Nisporeni sunt medici de familie cu peste 2.000 de pacienți pe liste, care la sfârșitul lunii rămân cu un profit rezonabil, dar marea majoritate abia de supraviețuiesc.
Medicii de familie din raionul Nisporeni întâmpină aceleași probleme cu care se confruntă întregul sistem medical. În general, pacienții nu au răbdare pentru că sunt preocupați de suferința lor și nu de rațiunile sistemului medical. În fiecare an apar reguli noi, se încearcă implementarea unor noi programe, dar problemele pacienților, care se răsfrâng și asupra medicilor, rămân aceleași.
Pentru fiecare om sănătos de pe listă, medicul primește de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) aproximativ 3,93 lei pe lună, indiferent dacă persoana îi trece pragul sau nu.
Cel mai bine plătit medic de familie din Nisporeni încasează peste 6300 de lei (salariul net) pe lună de la CNAM, având pe liste peste 3000 de pacienți. La polul opus se află medicii care primesc într-o lună sume de aproximativ 3800 de lei.
În Centrul de Sănătate Nisporeni activează 200 de angajați, printre care 36 de medici și 90 de asistente medicale. Deficitul de medici din raion e cauzat și de faptul că medicii care își iau rezidențiatul în medicină de familie nu mai doresc să profeseze decât în marile centre universitare din țară.