Gospodăria agricolă din satul Valea Mare este una din cele mai bune întreprinderi agricole din raionul Ungheni, care are cele mai moderne tehnologii și un fond agricol de nivel european. Gospodăria este gestionată de Iurie Vrabie, președintele ,,Asociației Producătorilor Agricoli” din raionele Ungheni, Nisporeni și Călărași.
IURIE VRABIE, DIRECTOR GOSPODĂRIA AGRICOLĂ: „Sunt în agricultură din 1982, mai bine de 35 de ani, am lucrat în diferite funcții, mai mult de 25 de ani sunt conducător al unei gospodării agricole, pe care eu am inființat-o. La etapa actuală noi avem consolidate mai mult de 2000 mii de hectare agricole, cultivăm culturile agricole ca grîul, orzul, porumbul, floarea soarelui, mazărea, soia și cultivăm pe o suprafață îm jur de 10 hectare legume.”
Înzestrată cu o bază material bună și specialiști în materie, gospodăria obține anual roade înalte la hectar. Aceasta se numără printre cei mai mari furnizori de producție agricolă din raion.
GHEORGHE TALPĂ, AGRONOM GOSPODĂRIA AGRICOLĂ: „Sânt 3 culturi strategice în gospodărie: grîul, porumbul și floarea soarelui, care ocupă în jur de 650-700 hectare fiecare. Ramura legumiculturii ocupă un jumătate de procent din toată suprafața. Anii trecuți dădeam 500 de toane de tomate și ne număram printre cei mai mari furnizori de legumicultură din țară.”
Pe lîngă alte culturi agricole, gospodăria se ocupă și cu creșterea legumelor în câmp deschis pe o suprafață de 6 hectare.
GHEORGHE TALPĂ, AGRONOM GOSPODĂRIA AGRICOLĂ:”Legumicultura la noi este o tradiție, se cultivă de mulți ani de zile, are o istorie la noi în gospodărie. În total suprafața pentru legumicultură este destinată pe o suprafață de 16 hectare, în fiecare an 8 hectare sânt destinate pentru legumicultură și 8 hectare sânt destinate pentru grîul de toamnă.”
Deși agricultura ecologică în Republica Moldova are un potențial enorm, aceasta nu este valorificată sau explorată la un nivel înalt. Pentru a avea un produs ecologic pur, agricultorii din Valea Mare folosesc soiuri de selecție bună și tehnologii performante.
GHEORGHE TALPĂ, AGRONOM GOSPODĂRIA AGRICOL:”Ar fi bine ca ramura să fie pusă la nivel. Avem tomate crescute în câmp deschis, nu din sere care sâbt forțate cu diferiți fertilizanți. Este o producție gustoasă, ecologică chiar aș spune. Să fie făbricile la nivel, ca să putem crește mai mult, nu numai 5 hectare, dar și 15 hectare, ca să putem realiza mai multă producție.”
Pe timp de secetă, gospodăria folosește un sistem modern de irigare pentru creșterea legumilor. O prioritate majoră este rîul Prut ce se află în apropierea terenurilor agricole.
GHEORGHE TALPĂ, AGRONOM GOSPODĂRIA AGRICOLĂ: „Pentru irigarea legumiculturii noi folosim o sursă autonomă, care este instalată pe malul Prutului, care ne pompează apă la suprafața dată. Irigarea se petrece prin picurare și avem o parte din legumicultură acolo, puțin care avem o sistemă ,,Baier”, când merge udatul, udăm și acolo niște fasole și harbujii.”
IURIE VRABIE, DIRECTOR GOSPODĂRIA AGRICOLĂ:”Sântem în căutarea diferitor proiecte, am discutat și cu proiectul ,,Compact”,care este un proiect american pentru subvenționarea sistemelor de irigație.”
Secretul unei culturi agricole roditoare și ecologic pure, se datorează alegerii corecte a sistemului de irigare și a sursei calitative de apă.
GHEORGHE TALPĂ, AGRONOM GOSPODĂRIA AGRICOLĂ „Apa care vine de la Prut, vine prin filtru, se filtrează și iese apă curată, altfel aceste găuri poate să se înfunde și să nu mai funcționeze. Fiecare furtun de acesta este pe un an, pe un sezon anume. La anul viitor nu îl mai putem folosi, trebuie să aducem altele noi. 8 mii de lei costă un hectar amenajat prin picurare.”
Datorită experienței în domeniu, agricultorii din gospodăria dată obțin un produs de calitate solicitat de consumatori.
IURIE VRABIE, DIRECTOR GOSPODĂRIA AGRICOLĂ :”Legumicultura este unica ramură care se poate de restabilit într-un an de zile. Noi putem să o restabilim și tot odată putem să creem zeci, sute de locuri de muncă pentru oamenii de la sat.”
GHEORGHE TALPĂ, AGRONOM GOSPODĂRIA AGRICOLĂ: „Este o ramură unde mai păstrăm locurile de muncă la sat. Muncitorii satelor Buzdugana, Moreni, Valea Mare sânt implicați începând cu 1 martie la sămănat, creșterea răsadului, plantația legumilor în câmp, îngrijirea plantațiilor, culesul și așa mai departe.”
De creșterea legumilor în această gospodărie se ocupă circa 40 de angajați. Aceștea sânt mulțumiți că au un loc stabil de muncă și cresc un produs ecologic pur.
VIOREL SCUTARU, ȘEF DIRECȚIA AGRICULTURĂ ȘI ALIMENTAȚIE UNGHENI: „Noi la moment în raionul Ungheni avem producători și mari și mici de legume. Agenții economici au găsit ieșirea din situație, prin a realiza producția la piață și prin a încheia contracte cu magazinele mari, care realizează producția agricolă.”
GHEORGHE TALPĂ, AGRONOM GOSPODĂRIA AGRICOLĂ: „Dăm materia primă, tomatele le dăm la fabrica de la Soroca, avem contract care prevede cumpărarea a 250-300 de toane. Restu mai dăm și la oraș, la muncitori și necesitățile gospodăriei.”
Pe viitor, specialiștii gospodăriei tind să extindă suprafețele de legume, să aplice noi tehnologii și proiecte pentru a crește o producție de calitate.
Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.