Circa două mii de moldoveni beneficiază de prestații sociale acordate în baza acordurilor internaționale de securitate socială încheiate de Republica Moldova cu alte state, transmite IPN.
Acordurile bilaterale în domeniul securității sociale funcționează pe principiul proporționalității: fiecare stat contractant achită partea de pensie calculată pentru perioada de cotizare la sistemul public de asigurări sociale realizată pe teritoriul propriu. Persoanele îndreptățite pot beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.
Republica Moldova are încheiate 17 acorduri bilaterale în domeniul securității sociale: cu Austria, Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Grecia, precum și Italia și Spania – ultimele două urmând să intre în vigoare.
Persoanele îndreptățite vor depune cerere, însoțit[ de mai multe acte confirmative, la Casa Națională de Asigurări Sociale sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024