ALBASAT
Actualitate Societate

Audierea rapoartelor autorităților în Parlament rămâne cu lacune, Promo-LEX

Audierea rapoartelor autorităților publice în cadrul ședințelor plenare ale Parlamentului rămâne un aspect cu lacune în exercitarea controlului parlamentar. În ciuda prevederilor legislative care stabilesc obligativitatea prezentării rapoartelor, se constată că o parte semnificativă din acestea nu sunt supuse audierii în plen. Constatările aparțin experților asociației Promo-LEX, transmite IPN.

Potrivit Promo-LEX, dezbaterea în plen a rapoartelor nu este doar un act formal, ci o oportunitate de a identifica nevoile și provocările în diferitele domenii de activitate ale autorităților publice și de a găsi soluții eficiente. „Un aspect preocupant este faptul că unele instituții, precum Agentul Guvernamental, Banca Națională a Moldovei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, nu au prezentat niciodată pe parcursul acestei legislaturi rapoartele lor de activitate în plen, în ciuda obligației legale de a face acest lucru. Această lipsă de transparență și responsabilitate subminează încrederea publică în procesul democratic și în capacitatea Parlamentului de a exercita”, notează Promo-LEX.

Totodată, chiar și în cazul autorităților care au prezentat rapoartele, se constată că există deficiențe în respectarea termenelor și procedurilor stabilite. Pe parcursul acestei legislaturi doar circa 50% din autoritățile responsabile au prezentat rapoarte în plen, dintre care majoritatea cu încălcarea termenelor de prezentare. În plus, până la data de 31 martie urmau să fie audiate în plen rapoartele a 6 autorități, însă propunerile de audiere a acestora nu s-au regăsit pe ordinea de zi a ședințelor desfășurate în luna martie.

Promo-LEX reiterează recomandarea de ajustare a prevederilor Regulamentului Parlamentului sau de includere în proiectul Codului cu privire la organizarea și funcționarea Parlamentului, a unei liste exhaustive a autorităților publice care sunt obligate să prezinte rapoarte Parlamentului, împreună cu clarificarea termenelor și procedurilor de prezentare.

Related posts

Două străzi din Ciorești, Nisporeni, reparate datorită unui proiect în cadrul Programului DAR 1+3

Albasat

Caz tragic la Vărzărești! Un copil a fost găsit asfixiat, iar o femeie – cu venele tăiate

AlbasatTV, Nisporeni

Elevii și studenții vor putea încheia carantina după a 7-a zi. Este necesar test negativ

Albasat

Leave a Comment