ALBASAT
Actualitate Societate

Banca Mondială va sprijini evaluarea sistemelor centralizate de termoficare din Moldova

Sistemele centralizate de termoficare din Republica Moldova vor fi evaluate pentru a analiza starea lor tehnică la zi și a defini modelul de dezvoltare a acestora. Evaluarea națională a potențialului energiei termice și foaia de parcurs pentru sistemele centralizate de termoficare sustenabile va fi realizată cu suportul Băncii Mondiale. Este un document prin care vor fi transpuse cerințele din directivele europene și care va ajuta la îmbunătățirea eficienței energetice pe întreg lanțul valoric, de la generarea energiei electrice și termice, până la consumatorul final, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Energiei cu ajutorul partenerilor externi, inclusiv a Băncii Mondiale, în ultimii ani sunt implementate proiecte de modernizare a sistemelor centralizate de încălzire în Chișinău și Bălți, însă o parte din documentele de politici publice care reglementează sectorul sunt învechite și neadaptate la realitățile de astăzi. Secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a menționat că există limitări tehnologice și complexități legate de echipamentul existent, iată de ce analiza va ajuta la evaluarea tabloului general la nivelul întregii țări.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei responsabil de decarbonizare, Carolina Novac, a afirmat că Republica Moldova are un potențial nevalorificat de biomasă solidă ce poate fi integrată în sistemele centralizate de termoficare. Carolina Novac a spus că pentru optimizarea consumului de energie mai pot fi instalate și pompe de căldură, tehnologii stimulate în prezent în UE.

Proiectul Băncii Mondiale își propune, pe lângă o radiografie a actualelor sisteme centralizate de termoficare, evaluarea potențialului economic de eficiență a subsectorului, identificarea noilor strategii și măsuri de politici publice pentru a realiza potențialul economic de eficiență a acestor întreprinderi, măsuri ce vor fi valabile cel puțin pentru următorii 10 ani.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în prezent 10 întreprinderi dețin licențe de producere a energiei termice, în comparație cu anii 1990, când numărul lor se ridica la circa 40, practic în toate centrele raionale. Cele mai mari sunt Termoelectrica în Chișinău și CET Nord la Bălți.

Related posts

Un milion de lei vor fi oferiţi Spitalului Raional Nisporeni în lupta cu COVID-19. Banii au fost alocaţi din bugetul Consiliului Raional Nisporeni

Albasat

Lilia Dabija: Traseul Soroca-Arionești –Otaci va fi reabilitat

AlbasatTV, Nisporeni

Cod galben de instabilitate atmosferică

Albasat

Leave a Comment