ALBASAT
Societate

Ce își propune Constantin Oboroc

Cetățenii plecați peste hotare trebuie să fie conectați la viața social-politică din Republica Moldova. Ei nu sunt dezertori, trădători sau fugari, așa cum afirmă unii, ci au fost goniți de sărăcia și condițiile în care au ajuns. O spune fostul deputat și fostul vicepremier, Constantin Oboroc, care a dat curs apelului unui grup civic de a candida la independent la funcția de președinte al țării.

Într-o conferință de presă la IPN, Constantin Oboroc a declarat că este necesar ca tuturor cetățenilor plecați peste hotare să le fie oferită posibilitatea de a-și perfecta gratuit actele expirate. În opinia sa, fiecare cetățean moldovean trebuie informat că are posibilitatea să voteze, să-i fie oferite condiții să-și realizeze acest drept. „Noi nu vom permite o astfel de atitudine față de diasporă, similară celei pe care o are președintele actual. Pe data de 9 sau 10 iulie, președintele spune că „Nu, noi avem condiții de pandemie, că e problematic votul peste hotare”. Stai, omule, cu ce drept ieși cu așa opinie, nu ai niciun drept să ieși cu astfel de afirmații. Înainte de asta, vino și informează oamenii ce ai făcut tu ca președinte al republicii”, a menționat Constantin Oboroc, care a fost și consilierul primului președinte al Republicii Moldova.

În opinia sa, a informa opinia publică precum că votul peste hotare va fi problematic, denotă o atitudine iresponsabilă față de obligațiunile constituționale pe care le are președintele. „Ba mai mult, este o atitudine criminală față de proprii cetățeni. Cum adică se întâmplă că voi nici nu vreți să luați vorba despre votul prin corespondență. Există votul electronic, dar asta nu va fi degrabă, pentru că nu există garanția sută la sută a securității acestui vot. Dar votul prin corespondență este în țările europene”, a mai spus fostul vicepremier.

Constantin Oboroc consideră că sunt necesare modificări legale, în ceea ce ține de activitatea partidelor. Potrivit lui, în termen de trei luni, toate partidele politice ar urma să fie reînregistrate, iar în cadrul alegerii organelor de conducere a formațiunilor, votul membrilor trebuie să fie secret, iar evenimentul să fie public, cu accesul presei. În opinia sa, astfel va fi închisă acea portiță pentru politicienii dubioși și va avea loc o resetare a clasei politice. „În partidele politice va fi o altă stare de spirit. Oamenii vor deveni liberi să vorbească și să vină cu propuneri. Oamenii nu vor umbla în vârful degetelor în jurul șefului de partid. Nu vom mai avea situația când doi fraieri șmecheri, calare fiecare pe câte un partid, se războiesc între ei și noi ca proștii ne uităm”, a mai spus Constantin Oboroc.

În opinia sa, este nevoie și de o schimbare în ceea ce ține de activitatea Centrului Național Anticorupție. Or, lupta împotriva corupției este un subiect mult discutat, însă fără rezultate palpabile. „Nu face treabă, pentru că această instituție a fost în subordinea președintelui republicii, a fost în subordinea Guvernului, acum este în subordinea Parlamentului și toți o trag sub ei”, opinează Constantin Oboroc. Potrivit lui, această instituție trebuie reorganizată și nu trebuie să se subordoneze unei singure instituții. Conducerea acestui Centru trebuie desemnată de către „adunarea generală a puterilor în stat, care va fi constituită de puterea legislativă, executivă și judecătorească”.

Related posts

WhatsApp nu va mai funcționa pe telefoanele a milioane de utilizatori de luna viitoare

Albasat

Владимир Воронин: Нужно консолидироваться и понять, что наше здоровье зависит от нас самих

Albasat

Grosu despre scandalul plăcuțelor neutre: Ne ghidăm de interesul oamenilor

Albasat

Leave a Comment