Fără categorie

Dreptul la indemnizația pentru creșterea copilului va fi realizat opțional

Începând cu 1 ianuarie 2020, dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional. Beneficiarul, la alegere, fie va ridica indemnizația până când copilul împlinește 3 ani, în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an, fie o va ridica până la 2 ani, în primul an în cuantum de 60% din baza de calcul stabilită, iar în al doilea – 30%. Modificări de lege în acest sens au fost votate în lectură finală în ședința de vineri, 30 noiembrie, a Parlamentului, transmite IPN.

Opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu va putea fi modificată ulterior.

Din 1 iulie 2019, persoanele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului vor putea ridica în paralel și indemnizația, și salariul. Astfel, dacă mama sau tatăl copilului, beneficiari de indemnizație, se angajează, își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizației lunare nu se suspendă până la expirarea acestui concediu.

Proiectul presupune și reorganizarea procesului de stabilire, calculare și plată a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă. Stabilirea, calcularea și achitarea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se va face de către Casa Națională de Asigurări Sociale prin simplificarea procesului existent.

La fel, se propune ca indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA și maladii oncologice să fie stabilite indiferent de durata stagiului de cotizare al beneficiarului.

Related posts

România a donat Republicii Moldova încă 100.800 de doze de vaccin anti-COVID-19

Albasat

COVID-19 Nisporeni: Trei cazuri de infectare cu noul coronavirus, înregistrate în ultimele 24 ore

Albasat

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 260 de cazuri noi

Albasat

53 de partide și organizații social-politice pot concura la alegerile parlamentare anticipate

Albasat

Tot ce trebuie să știi despre vaccinare în perioada COVID-19

Albasat

Cum se va desfășura Paștele Blajinilor la Nisporeni. Hotărârea emisă de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului

Albasat

Noile contingente care se vor vaccina vor fi aprobate la 11 mai, MSMPS

Albasat

Când urmează să aibă loc alegerile în Adunarea Populară din Găgăuzia

Albasat

Alegătorii pot depune cereri privind declararea locului nou de ședere până pe 10 iunie

Albasat

Va fi mai puțină miere: 30-50% din albini au murit, din cauza secetei

Albasat