Portal de știri
Fără categorie

Dreptul la indemnizația pentru creșterea copilului va fi realizat opțional

Începând cu 1 ianuarie 2020, dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional. Beneficiarul, la alegere, fie va ridica indemnizația până când copilul împlinește 3 ani, în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an, fie o va ridica până la 2 ani, în primul an în cuantum de 60% din baza de calcul stabilită, iar în al doilea – 30%. Modificări de lege în acest sens au fost votate în lectură finală în ședința de vineri, 30 noiembrie, a Parlamentului, transmite IPN.

Opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu va putea fi modificată ulterior.

Din 1 iulie 2019, persoanele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului vor putea ridica în paralel și indemnizația, și salariul. Astfel, dacă mama sau tatăl copilului, beneficiari de indemnizație, se angajează, își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizației lunare nu se suspendă până la expirarea acestui concediu.

Proiectul presupune și reorganizarea procesului de stabilire, calculare și plată a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă. Stabilirea, calcularea și achitarea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se va face de către Casa Națională de Asigurări Sociale prin simplificarea procesului existent.

La fel, se propune ca indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA și maladii oncologice să fie stabilite indiferent de durata stagiului de cotizare al beneficiarului.

Related posts

Anastasia Gracheva a câștigat turneul internațional la patinaj artistic

AlbasatTV, Nisporeni

Maia Sandu cere comunităţii internaţionale să-şi sporească presiunile asupra Rusiei, după noile atacuri cu rachete asupra Ucrainei

AlbasatTV, Nisporeni

Capsula Orion şi-a început călătoria de întoarcere spre Terra

AlbasatTV, Nisporeni

În localitatea Marinici s-a construit o fântână arteziană

AlbasatTV, Nisporeni

Au început lucrările de reconstrucție a Casei Naționale din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Europa va intra în recesiune la iarnă. Anunțul comisarului pentru economie

AlbasatTV, Nisporeni

Programul USAID Comunitatea Mea a anunțat selectarea partenerilor noi

AlbasatTV, Nisporeni

Ministerul Economiei a anunţat măsuri de eliminare a birocrației pentru antreprenori

AlbasatTV, Nisporeni

Sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanți din cauza plafonului introdus de Viktor Orban

AlbasatTV, Nisporeni

Peste 4000 de șoferi, sancționați pentru încălcări în trafic, în zilele de odihnă

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment