Portal de știri
Societate

La Chișinău se desfășoară expoziția „Antreprenor Expo” 

În perioada 17-19 noiembrie, la Moldexpo se desfășoară expoziția „Antreprenor Expo”. Evenimentul va reuni timp de trei zile businessul și instituțiile de stat pentru a da un nou impuls de dezvoltare antreprenorilor mici și mijlocii din Republica Moldova, pentru a-i susține și pentru a le oferi posibilitatea de a comercializa produsele, transmite IPN.

Evenimentul este organizat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Directorul interimar al instituției, Dumitru Pîntea, a declarat că nu este vorba despre o expoziție clasică. Programul cuprinde mai multe activități utile pentru mediul de afaceri: seminare, prezentări de programe de suport, consultații de afaceri, sesiuni B2B, etc.

„Mulți dintre voi, stimați antreprenori, sunt beneficiari ai programelor Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Dar ODA are nu doar programe de granturi, are și alte tipuri de programe, cum ar fi instrumentul de subvenționare a participării la târguri și expoziții. De ce? Pentru că antreprenorii au nevoie nu doar de bani să investească. Ei au nevoie și să vândă, au nevoie să încheie parteneriate, să cunoască piața. De aceea, am decis să organizăm această expoziție”, a notat Dumitru Pîntea.

Unul dintre evenimentele planificate este dialogul cu antreprenorii la tema: „Creșterea competitivității ÎMM-urilor din Moldova pe piețele externe”. Vor fi prezentate și analizate instrumentele de suport pentru creșterea competitivității  ÎMM și facilitarea ieșirii pe plan extern, regulile de joc din exportul internațional; precum și implementarea standardelor pentru accederea pe piețe externe etc.

Prezent la eveniment, Boris Filipov, manager de proiect la Delegația Uniunii Europene la Chișinău, a declarat că implementarea Acordului de Asociere cu UE a adus numeroase beneficii pentru antreprenorii din Moldova. În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, UE a adoptat în luna iulie un regulament pentru a spori semnificativ cotele de export al produselor moldovenești pe piața europeană. Oficialul european a precizat că acordarea statutului de țară candidat pentru aderare la UE deschide noi oportunități pentru Republica Moldova, inclusiv prin extinderea exporturilor. Însă, pentru materializarea oportunităților, este necesar să fie îmbunătățit climatul investițional, de afaceri, să persiste predictibilitate și un sistem judecătoresc corect.

Expoziția din acest an este susținută de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Thomas Foerch, manager de proiect în cadrul GIZ, a spus că Republica Moldova are de oferit foarte multe produse agricole moldovenești. Este nevoie nu doar de a accede pe piața internațională, dar și pentru a comercializa produsele la valoarea corespunzătoare. Și întreprinderile mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei Republicii Moldova, reprezentând peste 90% din companii. Ele sunt viitorul țării. Potrivit reprezentantului GIZ, este îmbucurător faptul că statul și partenerii externi susțin ÎMM-urile.

Related posts

Igor Grosu: Dezideratul meu rămâne necesitatea de a curăța clasa politică

Albasat

Посол Валерия Бьяджотти обратилась с посланием в связи с Днём Республики

Albasat

Și în turul doi, secțiile de votare de la Baku și Strasbourg vor avea program special

Albasat

Leave a Comment