Centre de inovație socială, similare hub-urilor de tineret din capitalele europene, se propune a fi create în Republica Moldova. Spațiile vor fi destinate tinerilor și organizațiilor de tineret. Inițiativa face parte dintr-un proiect de modificare a Legii cu privire la tineret, care a fost dezbătut în cadrul unor audieri publice, transmite IPN.
Deputatul Eugeniu Sinchevici, unul dintre autorii inițiativei legislative, a precizat că au fost propuse modificările tehnice care vor debloca unele procese pentru Ministerul Educației și Cercetării. Va putea fi elaborat regulamentul de funcționare a centrelor de tineret. Proiectul prevede introducerea în lege a Consiliului Național al Tinerilor ca organ cu care statul trebuie să consulte subiectele legate de tineret. O altă prevedere se referă la crearea conceptului de Centru de inovație socială (hub pentru tineri) – un spațiu destinat tinerilor și organizațiilor de tineret. Primul asemenea hub ar putea fi înființat la Chișinău.
Modificările propuse în legătură cu Centrul de inovație socială este un rezultat al unor planificări în Strategia națională de dezvoltare a sectorului de tineret. Centrul este dedicat organizațiilor de tineret care vor putea să beneficieze de programe ale statului care sunt centrate pe capacitarea instituțională, precum și de multe alte programe. Ulterior, după ce organizațiile au beneficiat de ghidare, instruire în acest centru, vor putea aplica experiențele la nivel național, în toate regiunile, a comunicat Marcel Marin, șeful Direcției tineret la Ministerul Educației și Cercetării.
Teodora Panuș, președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, a vorbit despre necesitatea de delimitare clară dintre organizațiile de tineret și organizațiile care fac activități pentru tineri. Trebuie să se țină cont că sunt componente diferite de reprezentativitate. Faptul că organizația face proiecte pentru tineri nu înseamnă că aceasta reprezintă tinerii din regiunile din care face parte, a spus președintele CNTM.
Proiectul prevede, de asemenea, consolidarea parteneriatelor între instituțiile și autoritățile publice și organizațiile non-guvernamentale prin instituirea conceptului de parteneriat strategic. Acest instrument va permite asigurarea previzibilității procesului de implementare a politicilor și programelor destinate tinerilor, precum și va asigura o echitate a accesului la oportunități pentru tineri, au precizat participanții la discuții
Proiectul de lege cu privire la tineret a fost aprobat în prima lectură în cadrul ședinței plenare din 14 iulie și urmează să fie supus votului în lectură finală.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024