ALBASAT
Societate

Modificări la stabilirea indemnizației lunare pentru creșterea copilului

La 1 ianuarie, au intrat în vigoare amendamentele (la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale) care oferă persoanei asigurate dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform mai multor opțiuni, transmite IPN.

Persoana asigurată poate în continuare solicita stabilirea indemnizației până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani, în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului (640 de lei).

O opțiune nouă, la solicitarea de către persoana asigurată, este stabilirea indemnizației până la data împlinirii de către copil a vârstei de doi ani și două luni. În acest caz, până la împlinirea vârstei de 1 an, indemnizația lunară se va stabili în cuantum de 60% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul dublu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului (1280 de lei). Din ziua următoare celei de împlinire a vârstei de un an și până la împlinirea vârstei de doi ani și două luni, indemnizația lunară se va stabili în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului (640 de lei).

În cazul în care persoana asigurată solicită acordarea concediului pentru îngrijirea copilului până la data împlinirii vârstei de trei ani și stabilirea indemnizației pentru îngrijirea copilului până la data împlinirii vârstei de doi ani și două luni, pentru perioada rămasă de zece luni a concediului pentru îngrijirea copilului indemnizația lunară nu se acordă.

Casa Națională de Asigurări Sociale atenționează că opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi modificată ulterior. În cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta, indemnizația se stabilește din data ultimei acordări a acestuia. Pentru unul și același copil se stabilește o singură indemnizație.

Related posts

Cursul valutar oficial la 05.01.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Олег Цуля: Люди, заблокированные между границами стран ЕС, имеют юридические проблемы

Albasat

Violeta Ivanov, candidata Partidului Șor la prezidențiale

Albasat

Leave a Comment