O parte din 10 posturi TV monitorizate, în săptămâna 18-24 iunie, au oferit acces relativ egal în ştiri candidaţilor la alegeri. Iar o altă parte au privilegiat anumiţi candidaţi şi i-au ignorant pe alţii. Două posturi au favoriza masiv candidații BeCS, defavorizând în acelaşi timp candidații PAS. Trei posturi TV au favorizat uşor BeCS, iar un post a favorizat PP Şor. Sunt constatările celui de-al treilea raport de monitorizare a mass-mediei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi prezentat la o conferința de presă la IPN.
Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a constatat că majoritatea subiectelor electorale au citat preponderant candidaţii în alegeri, limitându-se la o singura sursă de informaţie, fără a trata subiectele în profunzime. Majoritatea materialelor analizate au fost dezechilibrate din perspectiva egalităţii de gen, bărbaţii fiind citaţi mai des decât femeile. Totodată, 4 din 10 posturi TV monitorizate au reflectat corect şi echidistant campania, fără a fi sesizată favorizarea sau defavorizarea vreunui concurent electoral. Materialele electorale au fost în mare parte corecte şi echidistante, prezentând neutru protagoniştii, iar materialele controversate au fost echilibrate, remarcă Nadine Gogu.
În comparaţie cu raportul precedent, nu au mai fost difuzate știri favorizante pentru PP Şor la unele posturi. „Am vrea să credem că e şi datorită rapoartelor noastre de monitorizare. Sperăm ca la următorul raport să avem un tablou diferit, că acele posturi care au apărut acum ca favorizând un concurent electoral să încerce să-şi ajusteze agenda, să vadă cum selectează știrile astfel încât să asigure un echilibru”, a conchis experta.
Raportul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte. Elena Prohnițchi, secretarul Coaliției a subliniat că e de înţeles faptul că nu toţi concurenţii electorali sunt suficient de activi în campanie ca posturile TV să le reflecte activitatea, însă nici reflectarea a 6 concurenţi din 24 nu poate avea o explicaţie rezonabilă.
În cadrul monitorizării a fost analizat conţinutul integral al principalelor buletine de ştiri zilnice, materialele cu caracter electoral direct şi indirect. Materialele au fost evaluate după imparţialitate, obiectivitate, partizanat politic, pluralism de opinie, corectitudine, şi echilibrul surselor. De asemenea, a fost analizat limbajul şi imaginile video utilizate.
Cele 10 posturi selectate pentru monitorizate au fost Moldova 1, Jurnal TV, Pro TV, TV 8, NTV Moldova, Primul în Moldova, TV 6, Publika TV, Prime TV și RTR Moldova.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024