Portal de știri
Societate

Precizări privind indemnizația de o 1000 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani

Pentru a beneficia de plata indemnizației lunare de o mie de lei până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului, reprezentantul legal– unul dintre părinți sau tutorele – trebuie să depună o cerere la casele teritoriale de asigurări sociale, în termen de 12 luni de la naștere. În cazul persoanelor asigurate care deja primesc indemnizație lunară pentru creșterea sau îngrijirea copilului nu e nevoie să fie depusă cerere. Indemnizația va fi stabilită automat de Casa Națională de Asigurări Sociale, transmite IPN.

Guvernul a aprobat miercuri modificări la Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a indemnizațiilor adresate familiilor cu copii. Copiii cu vârsta până la doi ani, ai căror părinți sau tutori sunt asigurați social, vor avea dreptul la o indemnizație de 1000 de lei lunar suplimentar la indemnizația pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, conform opțiunilor. În cazul copiilor ai căror părinți sau tutori sunt neasigurați, indemnizația respectivă va fi majorată de la 740 de lei până la 1000 de lei.

Indemnizația de o mii de lei va fi acordată pentru fiecare copil înscris în sistemul Agenției Servicii Publice, inclusiv în cazul gemenilor – doi sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, adopției sau plasării copilului în serviciul de tutelă/curatelă.

Concomitent, se majorează și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni, de la 370 lei la 500 de lei. Suportul financiar pentru îngrijirea copiilor gemeni se achită pentru fiecare copil, de la naștere și până la împlinirea vârstei de trei ani, conform aceleiași proceduri.

Pentru implementarea măsurilor, din bugetul de stat au fost alocați circa 77 de milioane de lei, iar pentru anul viitor vor fi necesari aproximativ 805 milioane de lei.

Conform estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în 2023, de indemnizație lunară de îngrijire a copiilor până la vârsta de doi ani vor beneficia 65 133 de persoane, iar de suport lunar pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni – 3053 de persoane.

Related posts

ONU: Africa se confruntă cu o criză fără precedent din cauza războiului din Ucraina

Albasat

Ночью часы переводятся на час вперед

Albasat

Mai multe magazine și mașini de poliție, vandalizate în Germania. Peste 200 de polițiști au trebuit să intervină

Albasat

Leave a Comment