ALBASAT
Actualitate Societate

Președinții Austriei și Sloveniei la Chișinău: Suntem aici pentru susține Moldova în calea ei europeană

Republica Moldova contează pe o decizie pozitivă a statelor membre privind începerea negocierilor de aderare la UE la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, și președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, aflați în vizită de lucru la Chișinău. Șefii de state, la rândul lor, au remarcat că sunt aici pentru a susține Moldova în calea ei europeană, transmite IPN.

Președinta Maia Sandu a remarcat că raportul Comisiei Europene care recomandă țărilor europene inițierea negocierilor cu Moldova confirmă că țara a pornit reforme serioase în ultimul an, care o pregătesc să devină un stat european. Potrivit președintei, vizita omologilor săi din Austria și Slovenia la Chișinău reprezintă un puternic mesaj de sprijin al aspirațiilor Moldovei de a deveni parte a UE. Obiectivul este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030, fiind singura șansă de a garanta un viitor al păcii și prosperității pentru Moldova.

Maia Sandu a mai spus că a discutat cu cei doi președinți și despre Ucraina, care luptă eroic pentru liberate. Mesajul este unul de sprijin pentru Ucraina. Moldova va continua să asigure funcționarea rutelor comerciale din și spre Ucraina, va oferi în continuare refugiu pentru ucraineni și își va uni eforturile cu comunitatea internațională ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru atrocitățile comise în  Ucraina. De asemenea, sprijină aspirațiile europene ale Ucrainei.

La rândul său, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a spus că Austria sprijină eforturile Republicii Moldova de a deveni membră a UE. Acordarea, anul trecut, a statutului de candidat a fost un semnal foarte important. Austria și Moldova au relații care pot fi clasificate ca fiind excelente, având o cooperare intensivă în domeniul formării profesionale, formării vocaționale. Austria este în Top 10 investitori în Moldova. De asemenea, cele două țări au relații în domeniul cooperării pentru dezvoltare: aprovizionare cu apă, protecția mediului, formării profesionale. Miniștrii educației celor două state au semnat recent la Viena o declarație de intenție privind înființarea unei școli austriece în Moldova specializată în electronică și informatică tehnică.

Și președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, a spus că Slovenia susține extinderea UE. Personal, crede sincer că locul Moldovei se află în UE, că Moldova și celelalte țări care doresc să intre în UE „au nevoie de mai multă Europă”. Moldovenii trebuie să înțeleagă drumul european, oamenii trebuie să accepte. Nataša Pirc Musar a mai spus că Slovenia poate ajuta Moldova nu atât cu bani, cât prin intermediul Centrului de excelență în finanțe. Președinta Sloveniei a spus că mâine va vizita BNM și va vorbi cu conducerea instituției despre proiectele Sloveniei pentru domeniul financiar.

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen și președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, se află într-o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 15-17 noiembrie.

Related posts

Cetățenii moldoveni care muncesc legal în Spania vor beneficia de prestații sociale

Albasat

Incendiu la încă un rezervor din Portul Giurgiulești

AlbasatTV, Nisporeni

COVID-19 Nisporeni: Un singur caz de coronavirus, înregistrat în ultimele 24 ore în raion

Albasat

Leave a Comment