Portal de știri
Societate

Refugiați romi, atacați cu gaze lacrimogene la un centru de plasament din capitală

Procuratura municipiului Chișinău a inițiat un proces penal pe cazul refugiaților romi din Ucraina care ar fi fost atacați cu gaze lacrimogene de către paza unui centrul de plasament temporar din Chișinău. Procuratura a fost sesizată de Centrul European pentru Drepturile Romilor (European Roma Rights Centre, ERRC). Procurorii urmează să decidă, în cel mult o lună, dacă vor deschide sau nu un dosar penal pe acest caz, a declarat pentru Radio Europa Liberă serviciul de presă al Procuraturii Generale, transmite IPN.

Organizația care-și are sediul la Bruxelles s-a adresat și Consiliului pentru egalitate, pe 10 octombrie, cu o plângere de hărțuire și discriminare pe criteriul etnic. Ion Bucur, facilitator de țară pentru Moldova al ERRC, a precizat pentru Europa Liberă că incidentul s-a produs în seara zilei de 18 august 2022, în cantina centrului de plasament de pe strada Testemițanu, amenajat în clădirea abandonată a Facultății de Relații Internaționale. În urma unor tensiuni apărute între refugiați și personalul centrului, reprezentanții organelor de forță care asigurau paza au folosit gaze lacrimogene împotriva refugiaților, etnici romi, după ce au deconectat curentul în încăpere și i-au agresat verbal.

Administratoarea centrului de plasament, care a fost ulterior concediată, avea atitudini ostile și discriminatorii în raport cu refugiații de etnie romă, care erau cei mai mulți printre persoanele adăpostite. Activistul precizează că organizația a făcut demersuri la Procuratură și Centrul pentru egalitate abia după aproape două luni pentru că și-a luat timp să documenteze cazul.

Într-un raport făcut public în aprilie, Centrul European pentru Drepturile Romilor a criticat autoritățile moldovene pentru segregarea refugiaților romi. Reprezentanții organizației au vizitat atunci trei centre de plasament, inclusiv cel din strada Testemițanu, și au constat că refugiații romi erau nu doar segregați, dar și cazați în condiții proaste, fără a avea acces la apă caldă și alte utilități, precum și la îngrijiri medicale. Critici similare au fost formulate de organizația Human Rights Watch (HRW), într-un raport publicat la finele lunii mai.

Related posts

Inspectoratul de Poliţie Nisporeni a desfăşurat prima şedinţă de informare, în cadrul campaniei naţionale de informare cu genericul „Bună ziua!”

Albasat

Focul haric va fi totuși adus în Moldova de „mai mulți creștini cu posibilită

Albasat

Эколог: Уровень воды в реке Днестр сохранится высоким

Albasat

Leave a Comment