Portal de știri
Societate

S-a scumpit lumina

Consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, vor plăti pentru energia electrică 4,77 lei/kWh, în comparație cu 3,15 lei/kWh în prezent. Totodată, consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord, vor achita un tarif de 4,81 lei/kWh, comparativ cu 3,21 lei/kWh actualmente. Majorările au fost aprobate miercuri seara de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și sunt puțin mai mici decât cele solicitate de furnizori, transmite IPN.

Pentru „Premier Energy” au fost aprobate următoarele tarife, în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 413 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

– 428 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 430 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV);

– 443 bani/kWh – de tensiune medie (6–10 kV);

– 477 bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

Pentru S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate prețurile reglementate:

– 387 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

– 401 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 420 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6-10 kV);

– 481bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

Noile prețuri reglementate vor fi aplicate din 4 noiembrie, data publicării în Monitorul Oficial.

Potrivit ANRE, printre principalele motive care au generat ajustarea tarifelor în regim de urgență se numără întreruperea contractelor de procurare a energiei electrice din Ucraina urmare a bombardării în perioada lunii octombrie și distrugerii în proporție de 50% de către Federația Rusă a infrastructurii energetice ucrainene. Un alt motiv punctat este refuzul Centralei electrice din Dnestrovsc (MGRES) să extindă contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și stoparea totală a livrărilor începând cu 1 noiembrie2022. Se menționează și reorientarea procurării volumelor de circa 80% din energie electrică necesară de pe piața europeană, precum și majorarea semnificativă a prețului energiei electrice procurate din spațiul european, care influențează direct prețul mediu calculat.

Aceasta este a patra ajustare a prețurilor la energia electrică din acest an. Ultima scumpire a avut loc acum trei săptămâni. Atunci, pentru consumatorii casnici ai Premier Energy a fost aprobată o scumpire de 51 de bani, iar pentru cei ai companiei Furnizarea Energiei Electrice Nord – o majorare de 35 de bani/kWh.

Related posts

Cursul valutar oficial la 03.05.2020

Albasat

CNESP și-a anulat decizia de limitare la 50% a numărului de călători în transport

Albasat

125 din cei 179 de pasageri dintr-un avion care a decolat din Milano, testați pozitiv cu COVID-19

Albasat

Leave a Comment