Enoriașii care respectă tradiția scufundării de Bobotează sunt atenționați să o facă doar în locuri special amenajate, cu scări, iar înainte de a intra în apă corpul trebuie să fie încălzit. Aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde, iar după ieșirea din ea persoanele trebuie să-și șteargă corpul cu un prosop și să îmbrace haine groase pentru a evita hipotermia. Recomandările sunt făcute de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
„Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu un șir recomandări pentru cetățeni ca sa fie protejați de situații legate de riscul scăldatului de Boboteaza”, a declarat pentru IPN ofițerul de presă al IGSU Liliana Pușcașu.
Specialiștii atenționează adulții să nu-și lase copiii fără supraveghere. Iar persoanelor care au consumat alcool le este recomandat să renunțe la tradiția scăldatului de Bobotează.
,,Angajații IGSU au avut o comunicare cu fețele bisericești, cu responsabilii lăcașurilor de cult care desfășoară astfel de activități, să fie atenți și să fie respectate bazele securității vieții”, a mai spus Liliana Pușcașu.
Botezul Domnului este sărbătorit, conform calendarului bisericesc de stil vechi, în data de 19 ianuarie. Tradiția spune ca oamenii care se vor scufunda în apa bazinelor acvatice în ziua de Bobotează vor fi urmați de noroc tot anul.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă