ALBASAT
Nisporeni Societate

Zece persoane din raionul Nisporeni se află în carantină. Vezi care este situaţia cu privire la COVID-19

În prezent, 1122 de persoane din raionul Nisporeni sunt monitorizate la domiciliu de către medicul de familie, dintre care 510 au revenit de peste hotare, iar restul sunt membrii familiilor acestor cetăţeni, întorşi acasă. Potrivit medicilor de la Centrul de Sănătate Nisporeni, zece  persoane se află în carantină, iar un locuitor este suspectat că ar fi infectat cu COVID-19.

SILVIA IBRICIUC, MEDIC DE FAMILIE AL CENTRULUI DE SĂNĂTATE NISPORENI: „Persoane suspecte, avem internată o persoană. Dar cred că nu se va confirma, fiindcă este de mai multe zile internată în Spitalul de Boli infecţioase „Toma Ciorbă” şi până în prezent nu am primit confirmare că persoana dată este infectată cu COVID-19. În total au fost internaţi 6 pacienţi din raionul nostru şi spre bucuria noastră nu s-a confirmat niciun pacient ca fiind bolnav cu COVID-19.  În prezent sunt primite fişe de la ANSP, Centrul de Sănătate Publică Nisporeni în număr de 615 fişe, dintre care la moment noi am scos de sub supraveghere 105 fişe şi în prezent avem 510 fişe ale persoanelor ce se află sub supraveghere. În afară de asta, ei au contactat cu membrii familiei şi respectiv se supraveghează şi membrii familiilor lor. În total avem 1122 de persoane la supraveghere.”

Persoanele izolate la domiciliu trebuie să respecte  mai multe cerințe, între care:       să informeze la telefon medicul de familie despre starea de sănătate; să-și măsoare temperatura de trei ori pe zi; să mențină curățenia în casă, să dezinfecteze toate suprafețele și să aerisească regulat încăperea; să se spele regulat pe mâini cu apă și săpun. Iar la primele simptome de boală, precum: febră, tuse, rinoree, să apeleze imediat Serviciul 112!!!

SILVIA IBRICIUC MEDIC DE FAMILIE AL CENTRULUI DE SĂNĂTATE NISPORENI: „Toate fişele recepţionate de la Centrul de Sănătate Publică sun repartizate zilnic de către asistenţii medicali tuturor satelor şi de asemenea se duce o supraveghere a acestor persoane zilnic prin telefon. Sunt informaţi pacienţii ca să-şi măsoare temperatura de 3 ori pe zi şi la apariţia simptomelor de: tuse, eliminări nazale, febră este necesar să apeleze 112.  Persoane în carantină avem 10. Aceste persoane au contactat direct cu persoanele contaminate cu COVID-19 şi ei se află în carantină.”

Între timp, la Centrul de Sănătate Nisporeni situaţia este ţinută sub control. Aici, sunt luate mai multe măsuri de protecţie. La intrare în instituţie este instalată o masă și sunt două asistente mdicale care fac trierea bolnavilor și fiecare care intră îi este măsurată temperatura și  își dezinfectează mâinile cu soluție pe bază de alcool.

În cazul în care persoana are febră este dusă într-un cabinet, numit izolator unde i se acordă îngrijirile necesare. Totodată,  instituţia medicală este dotată și cu dezinfectante pentru mâini, plus dezinfectante de suprafețe, cu măşti medicale şi mănuşi suficiente.

SILVIA IBRICIUC, MEDIC DE FAMILIE AL CENTRULUI DE SĂNĂTATE NISPORENI: „Dacă un pacient are temperatură, avem izolator alăturea, unde i se dă pacientului bolnav o mască, mănuşi, iar medicul corespunzător la care este pacientul, consultă pacientul şi îi dă indicaţiile necesare. Toată instituţia este aprovizionată cu halate de o singură folosinţă, cu bonete de o singură folosinţă, cu mănuşi, cu măşti de o singură folosinţă şi avem îndeajuns. Avem dezinfectantele necesare. În fiecare birou este dezinfectant, şi în blocul sanitar tot este dezinfectant.  Se face dezinfecţia de câteva ori pe zi, se prelucrează cu dezinfectant toate suprafeţele, mânerele de la uşi, iar înafara instituţiei are grijă primăria şi dezinfectează.Ne bucurăm că nu avem pacienţi cu COVID-19, înregistraţi în raionul nostru.”

De asemenea, persoanele izolate la domiciliu sunt monitorizate şi de către poliţişti.

 VIOREL TICAN, ŞEF-ADJUNCT AL SECŢIEI SECURITATE PUBLICĂ “Persoanele care sunt în autoizolare la domiciliu sunt verificate de către angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni şi administraţia publică locală în mod aleatoriu o dată pe zi.” 

Se pare că nu toţi cei care se află izolaţi la domiciliu respectă cerinţele impuse, în condițiile răspândirii infecției cu COVID-19. Asta pentru că trei persoane din raionul Nisporeni au fost amendate cu 22 500 de lei pentru că nu au respectat regimul de autoizolare.

VIOREL TICAN, ŞEF-ADJUNCT AL SECŢIEI SECURITATE PUBLICĂ: “În urma verificărilor efectuate de către angajaţii Inspectoratului de Poliţie, trei persoane nu au respectat regimul de autoizolare şi au fost sancţionate în baza art.76.1 Cod Contravenţional al R. Moldova, fiindu-le aplicată o amendă în sumă de 22 500 de lei.  În această perioadă persoane juridice, care nu au respectat condiţiile, nu au fost sancţionate. Totodată, în această perioadă a fost sancţionată o persoană pentru chemare intenţionată falsă a serviciilor specializate.”

Precizăm că Comisia pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova a emis  la data de 23 martie o dispoziţie, care prevede interzicerea , începând cu 25 martie, aflării persoanelor în spaţii publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive şi zone de agrement. Totodată, persoanelor în vârstă de peste 63 de ani li se interzice aflarea în afara domiciliului, cu excepţia: deplasărilor în interese de serviciu, deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare sau pentru asistenţă medicală, ce nu poate fi amânată sau deplasarea pentru alte motive justificate. De asemenea se interzice prestarea serviciilor de alimentaţie publică în unităţile de comercializare a produselor petroliere.

 

 

Related posts

A treia cea mai mare economie a lumii a intrat în recesiune

Albasat

Cutremur violent cu magnitudinea de 7,6 grade în Indonezia! Există risc de tsunami

AlbasatTV, Nisporeni

Germania rămâne fără angajați și are nevoie anual de 400.000 de imigranți calificați în toate domeniile

Albasat

Leave a Comment